U trendu

Dok se ministri svađaju, deca se smrzavaju na ulici

Velika Britanija mora da ispuni dužnost prema deci migrantima bez pratnje iz izbegličkog logora u Kalaisu (‘Džungli’), istakao je francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Kaznev u komentaru objavljenom u britanskom listu Gardijan, samo dan nakon što je četrnaest tinejdžera premešteno u Veliku Britaniju.

„Francuska vlada je odlučila da rasformira logor u Kalaisu“, rekao je Kaznev u komentaru za list, dodajući da ni London ni Pariz ne žele da „ostave ljude sa pravom na izbeglički status na hladnoći i zimi – a najmanje žene i decu“.

Improvizirano naselje u Kalaisu u Francuskoj je postalo glavna tačka francuske izbegličke krize i tema užarene debate među političarima, kao i stalni izvor napetosti sa Velikom Britanijom, kuda žele da odu mnogi migranti. Ministar je istakao da, „budući da dele moralnu odgovornost prema njima, vlade Francuske i Velike Britanije moraju da nastave zajedno tu operaciju“.

„Britanska vlada obećala je pomoć u rešavanju krize preuzimajući neku decu bez pratnje, od kojih je većina izrazila želju da idu u veliku Britaniju“, dodao je. „Britanska vlada sada treba da intenzivira svoje napore, kako bi svaki maloletnik bez pratnje imao primerenu i trajnu zaštitu“.

Dugoročno, dodao je, ni Velika Britanija ni Francuska neće moći da izbegnu odgovornost što se tiče izbegličke krize na našem kontinentu.

Ministar unutarnjih poslova upozorio je da „humanitarna operacija mora da bude podržana dugoročnim merama čija je svrha učiniti granicu kod Kalaisa i ostalih luka nepropustivom“.

Dodao je da su „zahvaljujući saradnji policije, od početka godine u Francuskoj već onemogućene 33 ilegalne mreže krijumčarenja ljudi u Veliku Britaniju“.

Njegov je komentar usledio nakon što je 14 tinejdžera bez pratnje, koji su živeli u Kalaisu spojeno sa svojim rođacima u Velikoj Britaniji u ponedeljak nakon rasformiranja francuskog izbegličkog logora, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.