U trendu

Dom lordova remeti zamišljeni kalendar Tereze Mej za Bregzit

 Zakon o pokretanju procedure za istupanje Velike Britaniej iz EU od danas je pred Domom lordova, gornjim domom britanskog parlamenta,  što bi moglo da poremeti planirani kalendar premijerke Tereze Mej koja je najavila da će proceduru pokrenuti u martu. 

Ne očekuje se da će Dom lordova, čiji članovi se ne biraju na neposrednim izborima, oboriti tekst zakona o Bregzitu, ali bi mogao da uloži amandmane, što bi značilo da se tekst vraća Donjem domu na potvrdu i da su rokovi britanske premijerke tesni. 

Ona nije računala da će Parlament morati da se izjašnjava o Bregzitu, ali je taj korak morala da prihvati nakon odluke suda koji je odlučivao po zahtevu gradjana i organizacija čiji stav je bio da odluka o istupanju mora biti potvrdjena u parlamentu, koji je odlučivao i o ulasku u EU. 

Od te odluke Vrhovnog suda Tereza Mej vodi trku s vremenom kako bi pokrenula proceduru za istupanje do kraja marta. 

Prva prepreka je prevazidjena 9. novembra prošle godine kada je Donji dom parlamenta dao zeleno svetlo za Bregzit, sa 494 poslanika za i 122 protiv. 

Sada je red na Gornji dom, gde su medjutim konzervativci u manjini, a rasprava se očekuje danas i sutra, pa dva dana sledeće sedmice, da bi glasanje u trećem čitanju bilo 7. marta. 

Za vladu bi najpogodnije bilo da Dom lordova potvrdi zakon o Bregzitu u sadašnjem obliku, bez amandmana, kako ne bi postojala obaveza da se on vraća pred Donji dom parlamenta. 

To bi omogućilo Terezi Mej da se pozove na član 50 Osnivačkog ugovora EU odmah nakon toga, možda čak tokom zasedanja Evropskog saveta zakazanog za 9. i 10. mart u Briselu. 

Ministarka pravde Liz Tras (Truss) juče je ponovo pozvala Dom lordova da „prizna volju“ britanskog naroda, koji je na referendumu 23. juna 2016. godine s 52 odsto glasova odlučio da Britanija istupi iz EU. 

Iako nije verovatno da Dom lordova ospori sam zakon, nije izvesno ni da će sve moći da se odvija po zamišljenom kalendaru Tereze Mej pošto će lordovi verovatno želeti da se i njihov glas čuje, i da će na tekst podneti amandmane. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.