U trendu

Donald Tramp dobio neverovatan zahtev od Makedonaca

Grupa Makedonaca protestovala je u Njujorku protiv, kako tvrde, pokušaja američkog milijardera Đorđa Soroša da destabilizuje Makedoniju.

Protest je, kako prenose makedonski mediji, održan pod sloganom „Predsedniče Tramp, čuvaj Makedoniju od Soroša“, a sve se, kako se navodi, dešava u trenutku kada se približava rok u kom bivši premijer i lider najuticajnije vladajuće VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, koji je dobio mandat za sastav nove vlade, da objavi da li ima parlamentarnu većinu.

Sve nade Gruevski polaže u svog tradicionalnnog koalicionog partnera, albanske partije Demokratske unije za integracije Ali Ahmetija.

Trenutno, međutim, nema izgleda da je na pomolu dogovor između Gruevskog i Ahmetija, koji insistira na prihvatanju deklaracije albanskih stranaka, koja, između ostalog predviđa da albanski jezik bude ravnopravan sa makedonskim na celoj teritoriji Makedonije.

Za sada, prenose mediji, između VMRO-DPMNE i DUI, vlada veliki jaz, jer o prihvatanju deklaracije Albanaca nije postignut dogovor.

DUI se ne slaže ni sa procesom „desorošizacije“ Makedonije, koju je predložio Gruevski.

Za DUI je takav predlog, protiv nevladinih organizacija, uvredljiv.

„NVO treba da budu u stanju da slobodno rade. Isto važi i za Soroš fondacija“, smatraju iz DUI i dodaju da državni organi treba da reaguju ako postoje sumnje u izvore finansiranja NVO ili ako su, kako navode, njihove aktivnosti protivzakonite.

Iz te partije Albanaca poručuju da će i dalje imati korektnu saradnju sa nevladinim organizacijama u zemlji,

Predsednik Sobranja Trajko Veljansko, međutim, veruje da će VMRO i DUI između 23. i 29. januara zatvoriti sva otvorena pitanja, te da će Gruevski i Ahmeti naći rešenja za formiranje nove vlade.

„Mislim da će kalem početi da se otmotava od ponedeljka“, rekao je Veljanoski juče.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar