Doživotni zatvor za 19-godišnjaka zbog pripreme napada na Eltona Džona

Jedan 19-godišnjak osudjen je na doživotni zatvor danas u sudu u Londonu zbog pripremanja bombaškog napada na trgovinsku ulicu Oksford strit ili na koncert Eltona Džona.

Pre no što bude mogao da zatraži smanjenje kazne, moraće da izrdži 16,5 godina zatvora.

Harun Sajed, iz Londona, izjasnio se krivim u aprilu pred sudom Old Bejli po glavnoj tački optužnice –  „priprema teroritičkih akata“ izmedju aprila i septembra 2016. godine.

Mladić je planirao napade na na mesta s mnogo ljudi, ili u glavnoj trgovinsku ulici u britanskoj prestonici ili na koncertu Eltona Džona 11. septembra 2016. u Hajd Parku, na 15. godišnjicu terorističkih napada u Njujorku i Vašingtonu.

Uhvaćen je kada je preko interneta materijal za napad tražio da nabavi od agenta britanske tajne službe koji mu se predstavio kao ekstremista. 

Policija je u aprilu objasnila da je Sajed priznao da je pokušao da dodje do mitraljeza i drugog oružja, do prsluka sa eksplozivom i bombe sa ekserima da bi izazvala što veće ranjavanje, navela je policija.

U junu 2016. njegov brat Nadir Sajed osudjen je na doživotni zatvor zbog pripreme da nekom odrubi glavu 12. novembra 2014. u želji da imitira ubistvo vojnika u Londonu maja 2013.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike