U trendu

DPS traži smenu šefa diplomatije Radulovića

PODGORICA – Klub poslanika opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića podneo je Skupštini predlog za interpelaciju i razrešenje ministra spoljnih poslova Đorđa Radulovića.

Poslanici DPS-a pozivaju parlament da hitno da smeni ministra Radulovića zbog zloupotrebe diplomatsko-konzularne mreže Crne Gore, nametnuvši im, kako navode, ulogu falsifikatora činjenica o događajima na Cetinju u svrhu političke propagande, čime je proizveo značajne posledice po ugled Cme Gore u međunarodnoj javnosti.

U obrazloženju predloga se navodi da je Radulović je „srozao aktivnosti Ministarstva vanjskih poslova na nivo prizemne propagande“ uputivši instrukciju našim ambasadama kako da informišu zemlje domaćine o događajima na Cetinju 4. i 5. septembra, i to dan pre nego što je formirana Komisija Biroa za operativnu komunikaciju Vlade Crne Gore koja tek treba da proveri ponašanje svih aktera i crnogorske policije.

Navodi se i da je Radulović grubo zloupotrebio položaj i stavio ministarstvo spljnih poslova u „službu širenja opasnih spinova koje lansiraju beogradski tabloidi”.

Interpelaciju je potpisalo 40 poslanika opozicije, a u njoj se, između ostalog, navodi i da je u dokumentu MVP izrečeno niz netačnih konstatacija počev od datuma okupljanja na Cetinju, ulozi aktera iz vlasti i opozcije, te više krivotvorenih informacija o ponašanju državnih organa i povodu za intervenciju policije.
Takođe, dodaje se, u instrukciji Ministarstva se „ne navodi ko je zaista naredio da se akcija izvede (Podgorica ili Beograd), rizikujući živote građana i policajaca, da bi se zaštitili interesi crkve Srbije, po svaku cenu”, preneo je podgorički portal CdM.

Navode da je od imenovanja na funkciju ministar Radulović pokazivao nekompetentnost, ali i nepoznavanje i nepoštovanje zakona i Ustava Crne Gore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.