Drama se nastavlja: Oko 3.000 imigranata na železničkoj stanici Keleti

Između 100 i 150 imigranata protestovalo je danas ispred glavne međunarodne železničke stanice Keleti, dok je mađarska policija sprečila oko 2.000 imigranata da se ukrcaju na vozove koji saobraćaju prema Austriji i Nemačkoj, izveštava reporter AFP sa lica mesta.

Oko 600 muškaraca, žena i dece, uglavnom iz Sirije, Iraka i Avganistana, sedi spred stanice Keleti, dok je oko 1.200 imigranata usmerno ka takozvanoj “tranzitnoj zoni”

Istovremeno, oko 100 imigranata koji su došli iz prijavnog centra u blizini granice sa Srbijom, sedi na platformi železničke stanice odbijajući da se ukrcaju na voz koji bi trebalo da ih odvede do izbegličkog kampa u Debrecinu, drugom po veličini gradu u Mađarskoj.

Policija je navela u saopštenju da ta grupa “zahteva da im bude dozvoljeno da otputuju u Nemačku…, ali da je policija preduzela neophodne mere da obezbedi nesmetano odvijanje žlezničkog saobraćaja”.

AP je ranije izvestio da se oko 3.000 imigranata od ranih jutarnjih časova nalazi se na glavnoj međunarodnoj železničkoj stanici u Budimpešti i da su mnogi od njih proveli noć ispred glavnog ulaza koji čuva policija.

Mađarska policija je saopštila da im grupe građana pomažu da održe red na stanici.

Grupe volontera pokušvaju da imigrantima obezbede hranu, odeću i neophodnu medicinsku pomoć.

Mađarski helsinški komitet upozorio je ranije da je situacija “veoma napeta i nepredvidiva”, preneo je AFP.

Gnevni migranti su tražili da stanica Keleti bude otvorena i za njih i da im se omogući da otputuju za Nemačku.

Portparol mađarske vlade Zoltan Kovač je s tim u vezi rekao da Mađarska pokušava da primenjuje zakone Evropske unije, po kojima svako ko želi da putuje po Evropi treba da ima važeće putne isprave i “šengensku” vizu.

Mađarska policija je saopštila da njeni pripadnici obavljaju svoju dužnost u skladu sa pravilima šengenskog kodeksa.

Većinu imigranata čine Sirijci koji žele da otputuju u Austriju ili Nemačku bez odgovarajućih dokumenata.

Mađarska, nemačka i austrijska policija formirale su zajedničke patrole koje kontorolišu vozove koji saobraćaju od Budimpešte preko Beča do Minhena, dok pripadnici mađarske i slovačke policije nadgledaju vozove koji idu za Bratislavu.

Samo u avgustu, 50.000 migranata i izbeglica, većinom iz ratom zahvaćenih područja Sirije, Iraka i Avganistana, ušlo je u Mađarsku.

Većina želi da nastavi put ka zapadu Evrope, uglavnom ka Nemačkoj.

(Tanjug)

Ostavite komentar