U trendu

Dramatične promene: Nestaje pitke vode u celom svetu, mnogi izvori će presušiti

Prema najnovijim istraživanjima, koje je objavio britanski “The Guardian”, 77 odsto gradova proći će do 2050. godine kroz dramatične i potencijalno katastrofalne promene. U svakom delu sveta raste mogućnost meteoroloških pojava koje na tom području nisu zabeležene, i to za 22 odsto, prenose mediji.

Evropski gradovi

Istraživači “Crowther Laba” iz Švajcarske zaključili su da će do 2050. godine gradovi severne hemisfere, s trenutno umerenom ili hladnom klimom, u budućnosti ličiti na gradove koji su 1.000 kilometara bliže ekvatoru. Posebno će biti pogođeni evropski gradovi. London će do 2050, po temperaturama, biti kao današnja Barcelona, u Moskvi će biti kao u Sofiji, a u Stokholmu kao u Beču.

Najviša dnevna temperatura u najtoplem mesecu podići će se za 7,9 stepeni, a na godišnjem nivou, to povećenje temperature iznosiće 3,5 stepeni.

Takva klima će prouzrokovati globalnu nestašicu zaliha pitke vode, a evropske letnje temperature, koje su već sada alarmantne, biće više za, prosečno, još 3,5 stepeni.

Veoma ozbiljno

Istraživači upozoravaju da će petina velikih gradova, uključujući Džakartu, Singapur i Kuala Lumpur, imati takve klimatske uslove kakvih danas nema ni u jednom gradu na svetu.

– To znači da nas očekuju novi politički i infrastrukturni izazovi s kojima se nikad pre nismo suočili – rekao je Tom Krauter, osnivač spomenute laboratorije.

Pojedini klimatolozi smatraju da ovo nije predviđanje nego samo ilustracija, dok drugi kažu da ga treba shvatiti veoma ozbiljno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.