U trendu

Dramatične promene: Nestaje pitke vode u celom svetu, mnogi izvori će presušiti

Prema najnovijim istraživanjima, koje je objavio britanski “The Guardian”, 77 odsto gradova proći će do 2050. godine kroz dramatične i potencijalno katastrofalne promene. U svakom delu sveta raste mogućnost meteoroloških pojava koje na tom području nisu zabeležene, i to za 22 odsto, prenose mediji.

Evropski gradovi

Istraživači “Crowther Laba” iz Švajcarske zaključili su da će do 2050. godine gradovi severne hemisfere, s trenutno umerenom ili hladnom klimom, u budućnosti ličiti na gradove koji su 1.000 kilometara bliže ekvatoru. Posebno će biti pogođeni evropski gradovi. London će do 2050, po temperaturama, biti kao današnja Barcelona, u Moskvi će biti kao u Sofiji, a u Stokholmu kao u Beču.

Najviša dnevna temperatura u najtoplem mesecu podići će se za 7,9 stepeni, a na godišnjem nivou, to povećenje temperature iznosiće 3,5 stepeni.

Takva klima će prouzrokovati globalnu nestašicu zaliha pitke vode, a evropske letnje temperature, koje su već sada alarmantne, biće više za, prosečno, još 3,5 stepeni.

Veoma ozbiljno

Istraživači upozoravaju da će petina velikih gradova, uključujući Džakartu, Singapur i Kuala Lumpur, imati takve klimatske uslove kakvih danas nema ni u jednom gradu na svetu.

– To znači da nas očekuju novi politički i infrastrukturni izazovi s kojima se nikad pre nismo suočili – rekao je Tom Krauter, osnivač spomenute laboratorije.

Pojedini klimatolozi smatraju da ovo nije predviđanje nego samo ilustracija, dok drugi kažu da ga treba shvatiti veoma ozbiljno.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike