U trendu

Drastično će kažnjavati one koji se greju na više od 19 stepeni, kazne i do 3000 evra

Italijani pripremaju visoke kazne za sve one koji se ne budu pridržavati preporuka vlade o grejanju na gas. Već u martu ove godine naređeno je da stanovi i javne zgrade smeju da se greju na najviše 18 stepeni Celzijusa, a sada bi se to moglo proširiti i na domaćinstva.

Italijanski mediji pišu da bi se to pravilo moglo primeniti na celu zemlju te da će Italijani svoje domove smeti da greju na najviše 19 stepeni Celzijusa, piše Fenix magazin.

Sezona grejanja trebalo bi da se pomeri za 15 dana pa će početi od novembra, a grejanje će se puštati jedan sat manje dnevno. Tim bi merama moglo da se uštedi tri do šest milijardi kubnih metara gasa.

Prema spekulacijama u italijanskim medijima, oni koji se ne pridržavaju pravila mogli bi duboko da zavuku ruku u džep: zakon iz 2001. kaže da svako ko se ne pridržava pravila grejanja mora da plati kaznu između 516 i 2.582 evra. Ali ako se vlada pozove na zakon EU o energetski efikasnim zgradama iz 2005., stvari bi za neke mogle da se pogoršaju: za nepravilno održavanje sistema grejanja, kazna bi mogla da iznosi i do 3.000 evra.

Međutim, još nije razjašnjeno ko će ubuduće biti odgovoran za kontrolisanje toplote u italijanskim stanovima i kućama. U ovom trenutku izgleda da bi se ta odgovornost mogla prebaciti na opštine. Ipak, pitanje je imaju li opštine za to kapaciteta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar