U trendu

Dronom sa pilulama za abortus protiv spornog zakona

Aktivisti za legalizaciju abortusa u Severnoj Irskoj postavili su danas dron sa pilulama za prekid trudnoće u znak simboličnog protesta protiv zakona o zabrani abortusa koji važi u tom delu Velike Britanije.

Dron je poleteo iz irskog sela Omejta, a spušten je u blizini tvrdjave Nerou voter kasl (Narrow Water Castle), na granici sa Irskom, saopštili su organizatori protesta.

Video snimak sletanja drona prikazan je na Fejsbuk stranici pokreta „Lejbor alternativ“ (Labour Alternative), jednog od učesnika akcije, čiji su aktivisti najavili da će nastaviti kampanju sve dok lokalni zvaničnici budu ignorisali osnovna ljudska prava.

Sletanje drona nadzirala je policija, ali nijedna tableta nije zaplenjena.

Početkom aprila, jedna 21-godišnjakinja iz Severne Irske osudjena je na uslovnu kaznu od tri meseca zatvora zbog abortusa, dok jednoj ženi preti doživotni zatvor zbog pomaganja ćerki da prekine neželjenu trudnoću.

Zakonom u Severnoj Irskoj abortus je dozvoljen samo ako trudnoća ugrožava život majke, a silovanje, incest i deformacija fetusa nisu dovoljan razlog za prekid trudnoće, koji se čak i u tim slučajevima kažnjava doživotnim zatvorom.

Skupština je u februaru odbacila predlog legalizacije abortusa, iako je Visoki sud pravde prošle godine ocenio da važeći zakon u toj oblasti krši elementarna prava žena.

Abortus je zabranjen i u Irskoj, osim u slučaju opasnosti po život majke.

Dron sa pilulama za prekid trudnoće sleteo je u junu prošle godine u Poljskoj, u blizini granice sa Nemačkom, kao deo slične kampanje promovisanja prava žena na legalan prekid trudnoće.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.