U trendu

Druga statusna konferencija Pjeteru Šalji 21. juna

HAG – Druga statusna konferencija u procesu protiv bivšeg pripadnika tzv. OVK, Pjetera Šalje zvanog Ujka (58), optuženog za zločine u Kukešu, u Albaniji 1999. godine, zakazana je za 21. jun.

Konferencija će se održati pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu.

Sudija je naložio tužilaštvu i Šaljinoj odbrani da ga do 16. juna, odnosno 17. juna, pisanim putem obaveste ukoliko se suočavaju sa nekim poteškoćama prilikom obelodanjivanja dokaza protiv optuženog.

Šalja je negirao krivicu po optužbama koje ga terete za zločine u Kukešu, navodeći da mu se „one čine smešnim“.

„Nisam pocinio bilo kakvo krivično delo osim što sam branio svoju zemlju i svoj narod. Izjavljujem da u potpunosti nisam kriv“, rekao je Šalja.

On je 16. marta u Belgiji uhapšen po nalogu Specijalizovanih veća Kosova, a mesec dana kasnije je izručen Hagu gde je smešten u pritvorsku jedinicu.

Optužnicom Specijalizovanog Kosova, koja je objavljena u redigovanoj verziji, tereti se da je od 17. maja 1999. do 5. juna 1999. sa drugim pripadnicima OVK, policije i stražarima zlostavljao, mučio i ubijao zatvorenike u fabrici metala u Kukešu, u Albaniji.

Zajednički cilj delovanja podrazumevao je proizvoljno zatvaranje, surovo postupanje, mučenja i ubistva.

Šalja se tereti u četiri tačke optužnice za individualnu krivičnu odgovornost za ratne zločine „proizvoljno lišavanje slobode“, „surovo postupanje“, „mučenje“ i „ubistvo“, izvršenih u fabrici metala u Kukešu približno od 17. maja 1999. do 5. juna 1999.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.