U trendu

Drugi krug regionalnih izbora u Francuskoj

U Francuskoj su danas  otvorena birališta za drugi krug regionalnih izbora na kojima je favorit ekstremno desničarska stranka Nacionalni front.

Izbori se održavaju tokom vanrednog stanja koje je u Francuskoj uvedeno posle 13. novembra, kada je u najvećem terorističkom napadu u toj zemlji ubijeno 130 ljudi.

Oko birališta u celoj Francuskoj danas su rasporedjene pojačane bezbednosne snage, posebno u Parizu.

Nacionalni front Marin Le Pen je u prvom krugu regionalnih izbora osvojio 28 odsto glasova, odnosno šest od 13 regiona i u drugom krugu očekuje pobedu u još nekoliko regiona.

Ta stranka je u prvom krugu izbora osvojila više glasova od  desničarske stranke Republikanci bivšeg predsednika Nikole Sarkozija, koja je dobila 27 odsto glasova, a vladajuća Socijalistička partija predsednika Fransoa Olanda osvojila je 23,5 odsto glasova.

Posle uspeha na evropskim i lokalnim izborima, ekstremno desničarski Nacionalni front Marin Le Pen je i bio favorit na regionalnim izborima.

Predsednički izboru u Francuskoj biće održani 2017. godine, a Marin Le Pen već je najavila kandidaturu.

Popularnost Marin Le Pen je u porastu posle terorističkih napada i Parizu.

Liderka Nacionalnog fronta je iskoristila svoju nacionalističku i antiimigracionu retoriku, ranijih godina izraženiju u stranci, posle otkrića da su napadači došli u Francusku kao izbeglice preko Grčke.

Vladajući socijalisti nisu izvukli korist od porasta popularnosti predsednika Fransoa Olanda koji je dobio podršku gradjana u borbi protiv terorizma posle napada.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar