U trendu

Duda: Poljska otvorena za izbeglice, ali ne silom

Predsednik Poljske Andžej Duda i šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovsi ponovili su danas da je Poljska otvorena za izbeglice koji legalno dodju na njene granice da zatraže utočište, ali da ne namerava da pristane da joj Evropska unija (EU) silom dovodi ljude koji to ne žele.

„Mi uopšte nismo zatvorena zemlja. Otvorena smo zemlja. Čuvamo granicu sa Kalinjingradom, Belorusijom i Ukrajinom. I tu obavezu izvršavamo sjajno. Mi nismo blokirali tu granicu za ljude koji žele da u Poljsku dodju legalno. Prihvatamo došljake. Ali na jedno ni ja ni Poljaci nećemo nikako pristati – da bilo ko silom dovodi ljude u Poljsku“, kazao je danas Duda poljskoj državnoj agenciji PAP.

Predsednik Poljske upozorio je da EU neprestano govori o ljudskim pravima a u slučaju izbeglica mehanizmom relokacije po kvotama gazi njihova osnovna ljudska prava jer ih tera ne nešto što oni odbijaju.

„Neko će ih ubacivati u vozila, terati da udju u voz? Ako oni dodju u Poljsku, šta mi tu da radimo sa njima? Pa granica sa Nemačkom i Češkom je otvorena i svako može da je predje. Šta sad, da ih mi zaključavamo u izolaciju da ne krenu na zapad Evrope“, rekao je Andžej Duda.

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski osporio je u intervjuu za današnji Djenjik Gazeta pravna smisao mehanizma relokacije izbeglica, jer po njegovim rečima medju migrantima koji su stigli u Evropu i potrebno je da se razmeste iz zemalja pod najvećim pritiskom kao što su Grčka i Italija dominiraju ekonomski imigranti a ne izbeglice.

„Nećemo na silu preseljavati ljude iz drugih krajeva Evrope jer ti ljudi ne žele da se dobrovoljno dosele kod nas. Savremena, napredna Unija to mora da razume. To bi bila prinudna relokacija i na nju ne možemo da pristanemo. Istovremeno na migracijskim trasama dominiraju ekonomski imigranti a ne izbeglice što stavlja pod znak pitanja opravdanost mehanizma relokacije uvedenog septembra 2015. godine“, rekao je Vaščikovski za Djenjik Gazeta pravna.

Vaščikovski je upozorio da Evropska komisija mora da objasni svoju eventualnu odluku da na relokaciji insistira jer to ne može da bude politička odluka, već mora da bude zasnovana na analizi stvarnosti.

„Jedno od rešenja mogu da budu visoke dotacije od EU. Čovek koji bi došao ovamo na osnovu odluke EU dobijao bi samo za svoje prisustvo veću socijalnu pomoć nego što je prosečna plata u Poljskoj. To je apsurd. Poljsko društvo na to ne pristaje, 75 odsto Poljaka ne želi takvu situaciju“, rekao je Vaščikovski.

Evropska komisija kritikovala je prošle sedmice Poljsku, Madjarsku i Austriju za to što odbijaju da prime jednog jedinog izbeglicu sa Bliskog istoka i iz Afrike u mehanizmu relokacije i zapretila da će pokrenuti protiv te tri zemlje kazneni postupak zbog kršenja evropskih zakona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar