U trendu

Duterte: Kina da pazi na ponašanje u spornim vodama

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte rekao je danas da je kinesko polaganje prava na vazdušni prostor iznad veštačkih ostrva i okolnoih voda u spornom Južnom kineskom moru „pogrešno“ i da Peking ne treba da govori drugima da odu iz tih područja da bi se izbegli eventualni sukobi.

„Ne možete napraviti ostrvo i reći da je vazduh iznad tih veštačkih ostrva vaš. To je pogrešno jer su te vode ono što smatramo medjunarodnim morem“, rekao je Duterte i dodao da je „pravo neškodljivog prolaza garantovano“ i da „nije potrebna dozvola za plovidbu otvorenim morem“.

Asošiejted pres je pre dve nedelje preneo da je Manila Kini izrazila zabrinutost zbog sve većeg broja upozorenja filipinskim avionima i brodovima da se drže podalje od kineskih veštačkih ostrva.

Takodje, CNN je prošle nedelje naveo da je kineska vojska više puta upozorila američki mornarički izvidjački avion da „odmah ode i drži se dalje da bi se izbegli nesporazumi“.

„Nadam se da će Kina voditi računa o svom ponašanju“, izjavio je filipinski predsednik i upozorio da će u spornim vodama „jednog dana komandant usijane glave samo pritisnuti obarač“.

On je ipak pohvalio Peking zbog spremnosti da pruža pomoć.

Duterte je govorio pred publikom u kojoj je bio američki ambasador i drugi strani gosti, a izjava je njegova retka kritika Kine sa kojom želi da izgradi bolje odnose

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar