U trendu

Duterte: Vojnici SAD da napuste Filipine

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte izjavio je da želi da snage Sjedinjenih Američkih Država napuste južni deo njegove zemlje.

Osim toga, Duterte je okrivio Ameriku za ubijanje filipinskih muslimana u vreme mirovne kampanje početkom 1900. godine.

Predsednik Duterte je rekao da će Amerikanci uvek biti u opasnosti u južnom regionu Mindanao – u kom muslimani konstantno pokušavaju da ih ubiju ili kidnapuju.

Međutim, nije otkrivao rok u kom Amerikanci treba da se povuku niti je otkrivao detalje, prenosi AP.

Niko iz SAD još nije reagovao na ovu izjavu.

Takođe, Duterte je kritikovao predsednika SAD Baraka Obamu zbog njegove zabrinutosti za kršenje ljudskih prava zbog načina na koji filipinski predsednik rešava problem sa narko-dilerima, a u isto vreme se nije izvinio za američke zločine počinjene nad lokalnim muslimanima.

Podsećamo, Duterte je ranije upozorio predsednika SAD Baraka Obamu da ne treba da se bavi pitanjem masovnih ubistava narko-dilera pod njegovom komandom, ili će mu reći da je „kučkin sin“ i psovaće ga na regionalnom samitu u Laosu.

Duterte je, pre polaska u Laos, poručio da je lider suverene države i da je odgovoran isključivo filipinskom narodu, preneo je AP.

Kasnije je izjavio je da nije vređao Obamu, ali je generalnog sekretara UN Ban Ki-muna nazvao „budalom“ jer je pitanje kršenja ljudskih prava izneo u javnost nekoliko nedelja pre samita u Laosu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.