U trendu

Duterte vojsci: Ako treba da čekamo godinu dana, čekaćemo

Dva meseca nakon napada islamskih ekstremista na jedan od najvećih gradova na jugu Filipina, Maravi, predsednik te države Rodrigo Duterte zatražio je od vojske da ne napada ekstremiste kako bi se izbegle civilne žrtve, navodeći da će, ako je potrebno, na završetak borbi čekati i godinu dana.

„Rekao sam im – ne napadajte. Ono što je važno jeste da mi ne želimo da ubijamo ljude. Ako treba da čekamo godinu dana, čekaćemo“, rekao je Duterte, prenosi Rojters.

Kako navodi agencija, on je time priznao da je potcenio neprijatelja i da se muči da ukloni visoko organizovane ekstremiste naklonjene Islamskoj državi, koji su 23. maja prodrli u grad Maravi zauzimajući neke njegove delove uprkos stalnim napadima stotina vojnika i artiljerijskim i vazdusnim napadima na dnevnom nivou.

Međutim, navodi se, ostaje nejasno na koji način tačno Duterte planira da uguši ekstremiste u Maraviju, gde je oko 70 ekstremista zabarikadirano u ruševinama grada zajedno sa velikim brojem talaca civila.

Do sada je u sukobima poginulo više od 500 ljudi, među kojima 45 civila i 105 pripadnika vladinih snaga.

Nakon nekoliko neuspelih pokušaja za preuzimanje kontrole nad gradom i probijenih rokova, vojska je saopštila da zbog talaca nema puno opcija, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.