U trendu

Duterte zapretio povlačenjem Filipina iz UN-a

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte zapretio je danas da će se njegova zemlja povući iz Ujedinjenih nacija, protiv kojih je održao oštar govor podstaknut time što je ta organizacija kritikovala njegov krvavi rat protiv kriminala.

Više od 1.500 ljudi je ubijeno na Filipinima otkad je Duterte preuzeo vlast i odmah počeo kampanju za iskorenjivanje kriminala, što je naišlo na snažnu kritiku UN-a i organizacija za zaštitu ljudskih prava, prenela je agencia AFP.

Duterte, bivši advokat poznat po svom oštrom jeziku, koji je više puta poručio UN-u da se ne meša u unutrašnje stvari Filipina, danas je pojačao retoriku.

„Možda ćemo jednostavno morati da se odlučimo za izlazak iz Ujedinjenih nacija. Ako nemaš baš ni malo poštovanja, gade, ja ću jednostavno otići“, rekao je Duterte na konferenciji za štampu u svom rodnom gradu Davao.

Duterte je naveo i da će čak možda osnovati drugu međunarodnu organizaciju.

„Pozvao bih sve. Pozvao bih možda Kinu, kao i afričke zemlje“, istakao je filipinski predsednik.

Generalni sekretar Ban Kimun je u junu takođe oštro kritikovao Dutertea, koji je tokom predizborne kampanje obećao da će ubiti 100.000 kriminalaca i da će u Zaliv Manila baciti toliko tela da će se ribe ugojiti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.