U trendu

Duterte zaveo vojnu upravu na jugu Filipina

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte uveo je vojnu upravu na južnom ostrvu Mindanao, gde se bezbednosne snage bore protiv ekstremista poveznih sa Islamskom državom.

Duterte je proglasio ratno stanje u trajanju od 60 dana na ostrvu Mindanao, koje čini trećinu arhipelaga Filipina, nakon što su sinoć ekstremisti zauzeli bolnicu, zatvor i druge javne zgrade i sukobili se sa vojskom u gradu Maravi.

Filipinski predsednik je zbog sukoba prekinuo četvorodnevnu posetu Moskvi tokom koje je razgovarao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Vojna uprava može se produžiti na godinu dana, u zavisnosti od trajanja sukoba, kazao je on novinarima u avionu tokom povratka u zemlju.

„Rekao sam da ću biti oštar i upozorio da me ne teraju na to“, naveo je Duterte i dodao da mora da „sačuva Republiku“.

Vojska je upala u skrovište terorista u Maraviju, nakon čega su se ekstremisti sukobili s njima i pozvali u pomoć „savezničke“ grupe, rekao je ministar odbrane Delfin Lorezana.

Naoružani ekstremisti zauzeli su gradsku većnicu, bolnicu, zatvor i zapalili su katoličku crkvu, koledž i nekoliko kuća.

U sukobima u Maraviju, udaljenom 830 kilometara od glavnog grada Manile, poginulo je dvoje vojnika i jedan policajac, a 12 osoba je povredjeno. Poginulo je i sedam ekstremista.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.