U trendu

Dva Gruzijca pokušala da prodaju uranijum

TBILISI – Vlasti u Gruziji saopštile su danas da su uhapsile dve osobe zbog posedovanja i pokušaja prodaje 2,8 miliona dolara vrednog radioaktivnog uranijuma-238, koji se može razviti u materijal za nuklearnu bombu.

U saopštenju u vezi s hapšenjem u gruzijskom crnomorskom gradu Kobuleti, služba državne bezbednosti nije navela da li su njih dvojica, za koje su naveli da su deo kriminalne bande, imali kupca za uranijum-238 niti gde su ga kupili.

„Predmet koji je oduzet u pretresu uhapšenih lica je podvrgnut forenzičkim ispitivanjima koja su pokazala da je ukupna težina objekta 40,19 grama i da sadrži radioaktivni izotop uranijum-238“, rekao je islednik Savle Motiašvili na konfrenciji za novinare, prenosi Rojters.

Dodao je da zaplenjena supstanca predstavlja opasnost po život i zdravlje, te naglasio da se dvojica osumnjičenih suočavaju sa kaznom od 5 do 10 godina zatvora ako budu osuđeni za trgovinu takvim radioaktivnim materijalom.

U-238 se može koristiti u nekim nuklearnim reaktorima za proizvodnju plutonijuma-239, koji se može koristiti u nuklearnom oružju, ali to zahtieva napredna tehnička znanja.

Lideri zapadnih zemalja su bili zabrinuti zbog bezbednosti sovjetskog nuklearnog oružja nakon raspada ŠSR-a 1991. godine, a Gruzija je od tada onemogućila nekoliko pokušaja prodaje uranijuma ili drugih radioaktivnih materijala, podseća agencija.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike