U trendu

Dvadeset dve zemlje u pismu UN osudile Kinu zbog zatvaranja Ujgura

Dvadeset jedna zapadna zemlja i Japan u pismu najvišim zvaničnicima UN za ljudska prva osudili su neselektivno zatvaranje Ujgura i drugih manjina u regionu Sindjang u Kini. 

Pismo koje su, izmedju ostalog, potpisale Australija, Velika Britanija, Švajcarska, Danska, Novi Zeland, Norveška i Holandija upućeno je visokoj komesarki UN za ljudska prava Mišel Bašle, predsedniku Saveta za ljudska prava Koliju Seku.

Potpisnici traže od visokog Komesarijata UN za ljudska prava da njihovo pismo objavi na vebsajtu jer su zabrinuti zbog verodostojnih izveštaja o nasumičnim hapšenjima, opštem nadzoru i restrikcijama uperenim na Ujgure i druge manjine u Sindjangu, u Kini.

Posle niza krvavih napada u Sindjangu, pripisanih pripadnicima manjine Ujgura koja govori turski, kineska vlada uvela je oštre bezbednosne mere u toj velikoj oblasti.

Sumnja se da su kineske vlasti na toj teritoriji pritvorile do milion ljudi u „logore za prevaspitavanje“.

Peking demantuje tu cifru, a govori i o „centrima za profesionalno usavršavanje“, radi borbe protiv islamističke radikalizacije.

„Podsećamo Kinu na njene obaveze kao članice Saveta za ljudska prava UN da poštuje najviše norme po pitanju unapredjenja i zaštite ljudskih prava i da u potpunosti saradjuje sa Savetom“, navodi se u pismu.

U pismu se poziva Kina da poštuje svoje medjunarodne obaveze, ljudska prava i osnovne slobode, uključujući slobodu vere u Sindjangu i širom Kine.

Mišel Bašle je u martu rekla da čeka odobrenje od Pekinga za potpuni pristup Sindjangu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar