U trendu

Dve grupe pobunjenika pristale na plan prekida vatre

Portparol Slobodnog sirijskog saveza Osama Abu Zaid izjavio je danas da će se sirijska opozicija pridržavati sporazuma o prekidu vatre na nivou cele Sirije koji garantuju Turska i Rusija, kao i da će učestvovati u budućim pregovorima.

Abu Zaid je u turskoj prestonici Ankari rekao da se predstavnici ove pobunjeničke organizacije nisu sreli ni sa kim iz sirijske vlade tokom poslednjih razgovora o prekidu vatre.

Zvaničnik dela sirijskih pobunjenika povezan sa Slobodnom sirijskom vojskom kazao je ranije danas da su oni pristali na plan prekida vatre na nivou cele Sirije koji podržavaju Rusija i Turska.

Šef političke kancelarije pobunjeničke grupe Fastakim Zakarija Malahifdži kazao je Rojtersu da u primirje nisu uključena područja koja su pod isključivom kontrolom Islamske države.

Ruski predsednik Vladimir Putin potvrdio je danas da je postignut sporazum o prekidu vatre u Siriji i da će Moskva i Ankara biti garanti, a sirijska vojska je objavila da od ponoći obustavlja sva dejstva.

Putin je naglasio da postoji spremnost za početak mirovnih pregovora.

„Pre nekoliko sati stigle su vesti da je došlo do razvoja situacije koju smo priželjkivali. Tri dokumenta su potpisana. Sporazum o prekidu vatre između sirijske vlade i naoružane opozicije – to je prvi. Paket mera za kontrolu prekida vatre je drugi. Treći i deklaracija o spremnosti da se pristupi mirovnim pregovorima“, preneo je Tas s.

Putin je, na sastanku sa ministrima spoljnih poslova i odbrane, ukazao da su ti sporazumi „vrlo krhki“ i da zahtevaju „posebnu pažnju i strpljenje, profesionalni pristup i stalni kontakt sa partnerima“.

On je pozvao vladu Sirije, naoružanu opoziciju i sve strane koje imaju uticaj na situaciju u Siriji da postignu postignute sporazume i učestvuju u pregovorima u Astani.

„Sada je potrebno da se uradi sve da bi se osiguralo da ovi sporazumi stupe na snagu, kako bi pregovarački tim koji se trenutno formira blagovremeno i što je pre moguće došao u Astanu i tamo počne pravi mirovni proces“.

Istovremeno, sirijska vojska je objavila da od ponoći obustavlja sukobe na teritoriji cele zemlje, preneo je Rojters.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova je navelo da sporazum isključuje grupe koje su UN označile terorističkim organizacijama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.