najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Dvoje alpinista umrlo na Mont Everestu

Dvoje alpinista, Holandjanin i Australijanka, umrli su verovatno od visinske bolesti dok su se spuštali s planinskog vrha Mont Everest, a još oko 30 planinara se razbolelo ili je dobilo promrzline.

Erik Arnold (35) imao je dovoljno kiseonika u boci, ali se žalio da je iscrpljen. Umro je u petak veče, rekao je Pasang Purba iz nepalske agencije Seven samit treks.

Marija Strajdom je umrla u subotu popodne, a Purba je rekao da je imala simptome visinske bolesti.

Oboje su bili deo istog ekspedicionog tima. To su prvi smrtni slučajevi na Mont Everestu ove godine, od kada su alpinisti posle dve godine ponovo počeli da osvajaju najviši svetski vrh. Od 11. maja na vrh se popelo gotovo 400 planinara.

Arnold je ranije u intervjuu rekao da se opasnost penjanja na najvišu planinu ne završavana na vrhu i da se dve trećine nesreća dešava na putu dole.

“Ako postanete euforični i pomislite da ste postigli cilj, najopasniji deo je i dalje pred vama”, rekao je Arnold, koji se na Mont Everest popeo iz petog pokušaja.

Australijanka i njen suprug su pokušavali da osvoje sedam najviših vrhova na sedam kontinenata, kako bi opovrgli navode da su vegani neuhranjeni i slabi i da pokažu da vegani “mogu da urade sve i više od toga”. Oni su već osvojili planinske vrhove na Aljasci, u Argentini, Turskoj i Keniji.

Nepalski zvaničnik Gijanendra Šresta izjavio je danas da su brojni alpinisti dobili promrzline blizu vrha dok su pokušavali da ga osvoje ili dok su se spuštali niz planinu.

Nekoliko nepalskih vodiča uspelo je da jednu alpinistkinju spuste iz najvišeg kampa na oko 8.000 metara u niži, odakle će se pokušati da se helikopterom prebaci u bolnicu.

Jedna 45-godišnja Norvežanka dobila je snežno slepilo u subotu, javila je norveška agencija.

Na Mont Everest se od 1953. godine popelo više hiljada ljudi, a više od 250 alpinista je poginulo pokušavajući da osvoji najviši svetski vrh.

Planinari su nedavno ponovo počeli da se penju na Mont Everest, dve godine pošto je u lavinama 2014. godine stradalo 16 nepalskih vodiča Šerpasa. Prošle godine je u lavini izazvanoj velikim zemljotresom stradalo 19 alpinista, a 61 je povredjen.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike