Dvoje novinara optuženo zbog ucene marokanskog kralja

Foto: Beta

Francuske vlasti podigle su optužnicu protiv dvoje francuskih novinara pod sumnjom da su pokušali da ucenjuju marokanskog kralja Mohameda VI, saopšteno je danas iz tužilaštva u Parizu.

U saopštenju se navodi da su novinari Erik Loran i Katrin Grasje pušteni na slobodu uz sudski nadzor pošto su im izrečene optužbe za ucenu i iznudu novca. Oni su uhapšeni u četvrtak u Parizu.

Zastupnik marokanskog kralja francuski advokat Erik Dipon-Moreti rekao je da su novinari tražili tri miliona evra da ne objave kompromitujuću novu knjigu o Mohamedu VI.

Loran i Grasje poznati su po kritičkom pisanju o kralju. Oni su početkom 2012. objavili knjigu u kojoj se kritikuje Mohamed VI „Kralj predator“. Izdanje španskog lista El Pais u kome su objavljeni odlomci iz knjige zabranjeno je u Maroku. 

Prema navodima advokata Dipon-Moretija, slučaj je počeo 23. jula kada je Erik Loran kontaktirao kraljevski kabinet i tražio sastanak rekavši da priprema knjigu. Na sastanku on je navodno predložio da odustane od knjige ako dobije tri miliona evra.

Maroko je tada podneo tužbu u Parizu zbog čega je tužilaštvo pokrenulo istragu. U okviru istrage organizovani su sastanci novinara i predstavnika kralja, pod tajnim nadzorom policije.

Prema advokatu, dvoje novinara je izašlo sa pariskog sastanka u četvrtak sa značajnom akontacijom od po 40.000 evra.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar