Dvoje novinara optuženo zbog ucene marokanskog kralja

Francuske vlasti podigle su optužnicu protiv dvoje francuskih novinara pod sumnjom da su pokušali da ucenjuju marokanskog kralja Mohameda VI, saopšteno je danas iz tužilaštva u Parizu.

U saopštenju se navodi da su novinari Erik Loran i Katrin Grasje pušteni na slobodu uz sudski nadzor pošto su im izrečene optužbe za ucenu i iznudu novca. Oni su uhapšeni u četvrtak u Parizu.

Zastupnik marokanskog kralja francuski advokat Erik Dipon-Moreti rekao je da su novinari tražili tri miliona evra da ne objave kompromitujuću novu knjigu o Mohamedu VI.

Loran i Grasje poznati su po kritičkom pisanju o kralju. Oni su početkom 2012. objavili knjigu u kojoj se kritikuje Mohamed VI “Kralj predator”. Izdanje španskog lista El Pais u kome su objavljeni odlomci iz knjige zabranjeno je u Maroku. 

Prema navodima advokata Dipon-Moretija, slučaj je počeo 23. jula kada je Erik Loran kontaktirao kraljevski kabinet i tražio sastanak rekavši da priprema knjigu. Na sastanku on je navodno predložio da odustane od knjige ako dobije tri miliona evra.

Maroko je tada podneo tužbu u Parizu zbog čega je tužilaštvo pokrenulo istragu. U okviru istrage organizovani su sastanci novinara i predstavnika kralja, pod tajnim nadzorom policije.

Prema advokatu, dvoje novinara je izašlo sa pariskog sastanka u četvrtak sa značajnom akontacijom od po 40.000 evra.

(Beta)

Ostavite komentar