U trendu

DW: Bundesver markirao cilj , 33 civila stradala

U vazdušnom napadu koalicije predvođene SAD na ciljeve u Siriji pogođena je zgrada u kojoj je stradalo najmanje 33 civila, a nemački avioni su markirali taj cilj, navodi „Dojče vele“ (DW). Incident se desio 27. marta.

U tom napadu su indirektno učestvovali i nemački izviđački avioni tipa Tornado, zaduženi za obaveštavanje borbene avijacije koalicije o lokacijama na kojima se nalaze neprijateljski borci.

DW takođe ukazuje da poslednjih meseci, otkako je Alepo vraćen u ruke sirijske vlade, nemački mediji o događajima u Siriji izveštavaju samo sporadično, a vesti o civilnim žrtvama u toj zemlji nalaze put do čitalaca uglavnom kada odgovornost za njihovo stradanje može da se pripiše Rusiji.

Prema izveštaju nevladine organizacije ervors.org, koalicija predvođena SAD je od septembra 2014. odgovorna za smrt više od 1.400 civila samo u toj zemlji (zajedno sa Irakom za više od 2800 civila).

Taj broj je samo „najniža procena“, a ta primedba se odnosi i na podatke o broju vazdušnih napada koalicije protiv Islamske države od avgusta 2014 – ona je izvela 19.327 napada u kojima je bačena i ispaljena 72.771 bomba ili raketa, piše DW.

Sada se do medija probila vest o tome da je u vazdušnom napadu koalicije predvođene SAD na jednu školu u Mansuri kod Rake poginulo najmanje 33 civila (u zavisnosti od izvora, navode se brojke između 33 i 420 ljudi), a među žrtvama su i žene i deca.

Nezavisno od priče o „dobrim“ i „lošim“ bombama, potrebno je utvrditi odgovornost Bundesvera za stradanja civila u Siriji, navodi DW.

Trenutno najviše civila gine u vazdušnim napadima koalicije predvođene SAD u iračkom gradu Mosulu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.