U trendu

DW: Da li je Erbas odavao tajne nemačke vojske

Nemačko tužilaštvo pokrenulo je postupak zbog sumnje da su radnici Erbasa „trećoj strani“ ustupili dokumente o dva projekta nemačke vojske, a ako se optužbe potvrde, veliki proizvodjač aviona bi mogao da bude u problemu, prenosi danas Dojče vele (Deutsche Welle – DW).

Za sada je u pitanju samo sumnja. Ali ukoliko se ispostavi da je istina, to bi mogao da bude špijunski slučaj sa ogromnim posledicama. Jer se ipak radi o Bundesveru i najvećem evropskom vazduhoplovnom koncernu Erbasu (Airbus), koji pored civilnih proizvodi i vojne avione.

Sumnja se da su zaposleni ovog koncerna ilegalno došli u posed Bundesverovih planova dva projekta za naoružavanje i predali ih trećem licu. Očigledno je reč o novom vojnom komunikacionom sistemu.

Državno tužilaštvo govori da se radi o odavanju državne ili poslovne tajne, ali ne i vojne tajne. Izgleda da nije u pitanju tajna od najvećeg bezbednosnog značaja.

Nakon saopštenja Državnog tužilaštva iz Minhena, Erbas je pokrenuo internu istragu. O svemu je informisano i nemačko Ministarstvo odbrane i sada bi trebalo da bude pokrenuta istraga protiv 17 zaposlenih u Erbasu.

Osim toga istraga se vodi i van Bundesvera. Prema informacijama nemačkog lista Bild, istraga se vodi i protiv jednog zaposlenog u nemačkoj vojsci, i protiv njega su pokrenute disciplinske mere.

Ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer nije htela da govori o pojedinostima.

Ni u državnom tužilaštvu, ni u Bundesveru izgleda da još uvek ne znaju o kojim dokumentima se radi. U Erbasu su prilično sigurni da se radi o „dva relativno mala projekta odbrambene komunikacije i da nisu pogodjeni veliki projekti – vojni avioni, bespilotne letelice ili pak svemirska putovanja“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.