U trendu

DW: Nemačka štampa o stanju u Venecueli

BON – Ako sve strane u Venecueli ostanu pri svom stavu moglo bi da dođe do građanskog rata u toj državi, a ta situcija ukazuje i na nejedinstvo u Evropskoj uniji, ocena je nemačke štampe, prenosi „Dojče vele“ (DW).

„Frankfurter algemajne cajtung“ navodi da su se Nemačka i velika većina zemalja EU priključile poziciji SAD i velikom broju latinoameričkih zemalja u priznavanju lidera opozicije Huana Guadia kao tehničkog predsednika, a da tome u prilog govore i politički i moralni razlozi.

Prema pisanju ovog lista, za zapadne demokratije ne bi bilo dobro da se u ovoj „napetoj“ situaciji ne stave na stranu onih koji zastupaju prava i slobode.

Režim predsednika Venecuele Nikolasa Madura je na takav način uništio prosperitetnu Venecuelu, da je to neobično čak i za zemlje Latinske Amerike, ocena je ovog lista, koji dodaje da je Maduro proigrao svoj legitimitet time što je svoju zemlju doveu u takvu nevolju i nepravdu.

Priznanje opozicije, ipak, neće mnogo doprineti, ocena je lista „Vestfališe narihten“.

Prema pisanju ovog nemačkog lista, Evropa jasno pokazuje svoj stav, ali postavlja se pitanje da li to uopšte pomaže situaciji.

Uz podsećanje da je Maduro „čvrsto u sedlu“ i da će se tu nalaziti sve dokle bude mogao da se osloni na vojsku i dobro podmićene oficire, list navodi da je Maduro sebi mogao da dozvoli da samo umornim osmehom odreaguje na ultimatum Evropljana, prenosi DW.

Berlinski „Tagescajtung“ gleda u budućnost i prognozira da će u Venecueli doći do građanskog rata ukoliko sve strane ostanu na svom kursu, a da će to biti opravdanje z moguću vojnu intervenciju.

Ocena je lista da takav ishod niko ne želi, jer će države EU koje su stale na stranu Guaida morati da preuzmu odgovornost.

U tom slučaju, evropske države će morati da utiču na svog saveznika i da ga ubede da bude strpljiv kako bi na kraju pronašao rešenje koje bi obe strane prihvatile.

Prema oceni „Tagescajtunga“ to nije jednostavno, ali je bitno da onaj ko se umeša to uradi „hladne glave“.

Analitičar lista „Folkšstime“ smatra da čitava situacija u Venecueli ne izgleda kao nešto pametno, dodajući da Maduro još uvek ima poluge moći u svojim rukama.

Kako se navodi u tekstu ovog lista, Maduro je već krenuo da naoružava svoje pristalice, a u slučaju da Guaido uradi isto ostvaruju se savršeni uslovi za građsnski rat.

Takav ishod, kako navodi analitičar, zahtevaće da Nemačka i druge evropske države „izgrade most za invaziju“ Amerikancima.

Zaključak „Landescajtunga“ je da situacija u Venecueli pruža EU šansu da razvije stratešku autonomiju u odnosu na Vašington, prenosi DW.

„Zidojče cajtung“ ocenjuje da EU nema jedinstven stav po pitanju Venecuele, a da krivica za to leži u jednoglasnosti koju je u ovom slučaju iskoristila Italija.

Sporedno je, kako navodi list, da li je ultimatum EU ostavio bilo kakav utisak na Madura, jer Eu veoma često ne uspeva da nastupi zajedno za demokratiju i pomogne gladnim ljudima, prenosi DW.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.