U trendu

DW o Venecueli: Ni vojska neće da vlada uništenom zemljom

BERLIN – Najveća greška predsednika Venecuele Nikolasa Madura je što nije na vreme promenio razvojni model zemlje i nije reagovao na rastuće društvene nemire, smatra nemački sociolog i bivši savetnik Uga Čavesa, Hajnc Diterih, koga „Dojče vele“ (DW) naziva „idejnim guruom“ latinoameričkog socializma.

„Kada se sve srušilo na parlamentarnim izborima 2015. godine i kada je opozicija osvojila većinu, Maduro je počeo da se oslanja na policijske snage umesto da pokuša da počne iznova. To je spirala propadanja koja je počela 2011. godine i sada se bliži kraju“, rekao je Diterih za DW.

Kako navodi DW, Diterih je ovih dana, kada je Venecuela u teškoj političkoj krizi, dragocen sagovornik, jer je napisao knjigu „Socijalizam 21. veka“ koja se najbolje „primila“ među levičarima u Južnoj Americi.

Ocena je DW-a da je ta knjiga bila skoro poput Biblije, te da je zbog toga Čaves agažovao Diteriha kao svog savetnika.

„Još veća Madurova greška bila je što nije promenio socijalistički privredni model Uga Čavesa. Taj model bio je islužen još 2010. godine kada je pala cena nafte. Posledica je bio pad vrednosti nacionalne valute i pogoršanje životnog standarda stanovništva. Socijalni programi se više nisu mogli finansirati“, kaže Diterih.

Prema njegovim rečima, pred slomom je i poslednja linija Madurove odbrane – vojska. Ponuda koju je armiji uputio vođa opozicije i samoproglašeni predsednik Huan Guaido zapravo je američka ponuda i podrazumeva da vojska obezbedi da se Maduro tiho povuče u egzil, navodi DW.

„Tako bi prelazn vlast mogla da raspiše slobodne izbore bez prolivanja krvi“, ocenjuje nemački sociolog.

Diterih ne deli strahove mnogih da bi vojska mogla da preuzme vlast i zavede diktaturu.

„Ni vojska ne želi da vlada zemljom koja je tako unništena. Za obnovu zemlje je potrebno nešto poput Maršalovog plana sa oko 60 milijardi dolara. Stanovništvo bi dalje moralo da trpi, a to vojsci ne treba. Osim toga, vojnici su diskreditovani u stanovništvu, a ni Vašintgon ne želi vojnu diktaturu“, kaže on.

Na pitanje da li iza promene režima u Karakasu stoje SAD Diterih kaže da je u pitanju državni udar čije konce povlače SAD.

On podseća na izjavu ukrajinskog šefa diplomatije, koji je dešavanja u Venecueli nazvao ponavljanjem ukrajinskog scenarija svrgavanja Viktora Janukoviča i na vest agencije AP o tome da je Guaido tajno putovao u SAD, Kolumbiju i Brazil na sastanke sa američkim predstavnicima.

„Vidim opasnost da vlast padne u ruke nesposobnoj neoliberalnoj grupi koju predvodi Guaido, a koja služi Vašingtonu“, dodaje Diterih, podsećajući da ni Guaido ni Maduro ne nude rešenja koja su potrena Venecueli.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike