U trendu

DW: Ponovo pokrenuta debata o Muzeju komunizma u Bugarskoj

SOFIJA – Trideset godina nakon svrgavanja Todora Živkova, intelektualci u Bugarskoj opet raspravljaju o Muzeju komunizma, piše Dojče vele.

U današnje vreme na bugarskim izložbama sa istorijskim temama može da se vidi više o antičkim Tračanima nego o sovjetskom socijalizmu, koji je tako snažno obeležio život u današnjoj Bugarskoj, napominje DW.

„Ali, kako bi trebalo da se sećamo komunizma?“, pita se Dojče vele i ukazuje na različite prilaze tom pitanju.

Tako, kako navodi, neki muzeji naglašavaju uzaš „totalitarne sile“, drugi glorifikuju prošlost, a treći „manjkavu i užurbanu modernizaciju komunizma na razigran način prezentiraju kao nešto egzoticno“.

Bugarska je, ističe DW, dugo oklevala i dugo nije mogla da se odluči ni za jedan od tih različitih muzeja.

Nije ni stvorila nikakav ozbiljan centar za sećanje na komunističku epohu, jer je za neke za to bilo prerano a za neke prekasno, dodaje DW.

A „suverenisticka“ verzija komunizma, ocenjuje DW, najmanje ide uz Bugarsku, koja je bila poznata kao blizak satelit Sovjetskog Saveza.

Svakodnevnu verziju socijalizma u Bugarskoj prezentira više amatera na bazi svojih kolekcija predmeta koji izazivaju nostalgiju, navodi DW ali ističe da malo Bugara posećuje takve izložbe jer su ulaznice skupe, dok su izloženi predmeti i dalje deo svakodnevice mnogih gradana, pa je teško zadržati estetsku distancu prema eksponatima.

Jedini muzej u Sofiji koji radi uz državne subvencije posvećen je umetnosti socijalističkog vremena.

„On objedinjava propagandu i dela veće vrednosti, slikare koji su bili deo nomeklature i žrtve režima. To je neuspeo kompromis i muzej je kritikovan zbog toga što mu nedostaje konceptualno jedinstvo i orijentacija na cilj“, ocenjuje DW.

Sada, kako navodi, Sofija imitira Rumuniju i hoće da tunel ispod jedne stare komunističke zgrade pretvori u umetnički prostor.

Glavni argument u prilog tome je da će doci mnogo turista.

„Nije li to malo čudan način sećanja – imitacija tuđh secanja? U osnovi su svi ti projekti sećnja u komunističkim zemljama na mimetički načn razvodnjeni. Bugarska je sasvim za začelju kolone. Nije joj uspelo da se sama suoči sa svojom istorijom, pa se bojažljivo obazire oko sebe kako bi od nekoga pozajmila obrazac sećanja“, zaključuje DW.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.