U trendu

DW: Šta će biti sa Španijom?

BERLIN – Španski parlament odbio je vladin nacrt budžeta a tu se ne radi samo o novcu već se radi o budućnosti španske vlade, novim izborima i nezavisnosti Katalonije, piše Dojče vele.

Španski premijer Pedro Sančes nije dugo na funkciji a za to što je premijer, ima da zahvali greškama prethodne vlade jer je na poslednjim parlamentarnim izborima njegova socijaldemokratska stranka bila među gubitnicima.

Otkako je Sances stupio na dužnost, smirile su se strasti oko španske politike i separatisti u Kataloniji više nisu u fokusu evropske javnosti. Sada je Madrid pred krizom vlade, ali ona nije došla iznenadno, već se dugo nazirala.

Bio je to prvi put u istoriji demokratske Španije da je uspelo glasanje o nepoverenju jednom šefu vlade. U junu 2018, tadašnji premijer konzervativne Narodne partije Marijano Rahoj morao da napusti svoju fotelju, jer je 180 od 350 poslanika podržalo zahtev socijalisticke stranke (PSOE) i Španiju otada predvodi njen predsednik Sančes.

Socijalisti su konstruktivnim glasanjem o nepoverenju reagovali na sudske presude u vezi s korupcionaškom aferom oko Rahojeve stranke. Nacionalni krivični sud je osudio PP na novčanu kaznu od 245.000 evra zbog umešanosti u skandal, a više bivših članova stranke je osuđeno na dugogodišnje zatvorske kazne, navodi DW.

Osim 84 poslanika PSOE, i levičarski savez Unidos Podemos zajedno sa više regionalnih stranaka – između ostalog i iz Katalonije i baskijskom PNV – glasao protiv Rahoja. Uz podršku tih stranaka, novi premijer Sančes je stupio na čelo manjinske vlade. Njegova stranka nema više od četvrtine mandata u parlamentu, ali saradnja traje osam meseci.

Glasanje o budžetu za 2019. je prvi izazov za Sančesa – a baš poslanici iz Katalonije bi mogli da dovedu do pada njegove vlade.

Godine 2017, separatisti u Kataloniji su održali referendum o nezavisnosti regiona. Centralna vlada u Madridu je na to podvela regionalnu vladu pod svoju prinudnu upravu i izgledalo je da nema mogućnosti za dijalog.

Tek posle promene na čelu države promenio se i ton izmedu Madrida i separatista u Kataloniji. U julu 2018, Pedro Sančes je primio regionalnog katalonskog predsednika Kima Toru u Madridu. Cilj je bio približavanje dve strane a to je bio prvi takav susret u poslednje dve godine.

Dvojica političara su se dogovorili da ožive bilateralnu komisiju koja se nije sastajala od 2011. Posle sastanka, Tora je rekao da je to početak nove etape. „O svemu smo razgovarali i ovo je prvi put posle dugo vremena da o svemu može da se razgovara“, naveo je on. Premijer Sančes je na Tviteru napisao – na španskom i katalonskom jeziku – da je „za političku krizu potrebno politicko rešenje“.

Za separatiste u Kataloniji Sančesova obećanja, međutim, ne vrede mnogo jer oni traže pravo na samoopredeljenje. Mnogi kao dugoročan cij još uvek vide nezavisnost, navodi se u tekstu DW i dodaje da je to jedan od razloga zbog kojeg su takvi u glasanju o budžetu doprineli da nacrt budžeta ne bude prihvacen.

Iz vladinih krugova se moglo čuti da je Sančes računao sa porazom i da hoće da najavi nove izbore, i to 2020.

Novi izbori za socijaliste i Sančesa dolaze u nezgodno vreme. Najnovije ankete pokazuju da PSOE i njeni saveznici ne bi više imali većinu u parlamentu, već da bi nju mogla da osvoji bivša koalicija konzervativne PP, liberalnih „Građana“ (Ciudadanos) i desničarske stranke Vox.

Španija je u teškoj situaciji, navodi DW i dodaje da među građanima raste nezadovoljstvo zbog stanja u zemlji pa je tako tokom vikenda oko 45.000 ljudi u Madridu tražilo izbore, a nije rešeno ni pitanje Katalonije.

Trenutno se pred najvišim sudom odvija proces protiv dvanaestorice vođa katalonskog pokreta za nezavisnost. Devetorici prete dugogodišnje kazne zatvora zbog pobune i pronevere javnih sredstava.

Nejasno je kako će se dalje odvijati stvari u Španiji. Ko god bude vodio zemlju, imaće težak zadatak da nekako pomiri različite tabore, a to nehe biti jednostavno – posebno u slučaju Katalonije, zaključuje DW.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike