U trendu

Džaferović: Granice su priznate, nema razmena teritorija

SARAJEVO – Bošnjački član Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je danas da su granice sa Srbijom i Hrvatskom poznate i međunarodno priznate.

On je to rekao povodom nedavne izjave predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika da bi trebalo prihvatiti sporazum o razgraničenju koji je predložila Srbija, prenosi Klix.

„Granice su poznate i one se danas poštuju. Problem je to što Republika Srbija traži od BiH razmenu teritorija pre nego što se zaključi ugovor o poznatim granicama. Nema nikakvih razmena teritorija. Nakon zaključivanja ugovora, rešavaćemo pogranična pitanja u interesu obe države“, izjavio je Džaferović.

On je dodao i da su granice sa Hrvatskom poznate, ali da ta zemlja osporava ono što su potpisali Alija Izetbegović i Franjo Tuđman.

„Hrvatska sada osporava ono što je potpisano između Izetbegovića i Tuđimana kao međudržavni sporazum o granici, odbijaju da to ratifikuju. Zna se da granica ide sredinom zaliva, da vrh poluotoka Kleka u teritoriji BiH, a danas osporavaju ono što je potpisano 1999. godine. Zna se da BiH ima pravo pristupa otvorenom moru izvan Hrvatskog suverniteta“, rekao je Džaferović.

Džaferović je kazao i da je cilj da se BiH reintegriše i uključi u Evroatlanske integracije, ali da na tom putu postoji dosta problema i snage koje baštine politiku koja je 90-ih godina htela da razbije BiH.

„One danas zagovaraju secesiju BiH, dodatne etničke podele i ne poštuju presude međunarodnih sudova vezano za događaje iz agresije na BiH. Bez obzira na te snage i njihove pokušaje, nikada u tome neće uspeti. Bosna je odbranjena u mnogo težim uslovima kada su oni koji su atakovali bili mnogo snažniji, a Bosna i Hercegovina mnogo slabija“, rekao je on.

(Tanjug)

Napišite komentar