U trendu

Dzaferović najavio: Tražiće objašnjenje od Mektića

SARAJEVO – Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović najavio je danas da će sa predsedavajućim, Miloradom Dodikom, i hrvatskim članom u tom telu, Željkom Komšićem, pokrenuti temu da su hrvatske obaveštajne službe pokušavale da vrbuju desničarske islamiste – selefije s ciljem diskredatije države BiH.

Džaferović kaže i da će od ministra bezbednosti, Dragana Mektića, zahtevati informacija o tome šta se zapravo desilo.

„Ako se potvrde navodi iz medija, onda je to vrlo teška stvar i zahjevaću reakciju BiH“, izjavio je Džaferović novinarima u Bakuu, gde učestvuje u radu 7. globalnog Baku foruma, javila je Fena.

Rekao je da će tražiti odluku Predsedništva da Ministarstvo bezbednosti BiH dostavi informaciju, jer je to institucionalni način.

Inače, kaže Džaferović, i ranije izjave koje su dolazile na tu temu, a koje uveličavaju pitanje radikalizacije u BiH i u kojima se izmišljaju razne brojke, ne doprinose odnosima dveju zemalja.

„BiH i Hrvatska imaju potrebu da imaju jako dobre odnose. To su dve države koje su međusobno upućene jedna na drugu. I interes Republike Hrvatske je isti kao BiH: da naši odnosi budu zasnovani na principima međusobnog uvažavanja, poštivanja i reciprociteta“, rekao je.

Hrvatska i njeni zvaničnici, kaže Džaferović, ne bi trebalo da rade sve to ukoliko hoće da shvate koliko su važni dobri odnosi između dve države.

„I druge stvari, kao pitanje imovine građana BiH, unilateralna izgradnja Pelješkog mosta, zagrađivanje BiH, odbijanje da se zaključi ugovor o državnoj granici, sve su to pitanja o kojima govorimo“, kazao je Džaferović.

Ako BiH i Hrvatska hoće da imaju dobre odnose, smatra član Predsedništva BiH, moraju se odnositi prema BiH s poštovanjem, uvažavanjem, jednako onako kako se i BiH odnosi prema Hrvatskoj.

„To je u interesu i BiH i Hrvatske, a mi ćemo zaštititi interese države BiH“, naveo je Džaferović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.