najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Džihadisti pogubili novinarku koja je pisala o životu u Raki

Džihadisti Islamske države pogubili su novinarku Rukiju Hasan, koja je pisala o svakodnevnom životu u okupiranom sirijskom gradu Raka, pošto su je optužili za špijuniranje.

Hasanova (30) je ubijena još u septembru, ali se vest o njenoj smrti proširila tek sad pošto je Islamska država na društvenim mrežama dosad tvrdila da je ona živa, preneo je britanski list „Gardijan“.

Rukija Hasan, koja je pisala pod pseudonimom Nisan Ibrahim, opisivala je u svojim tekstovima život građana Rake, grada pod kontrolom džihadista, kao i česte vazdušne udare koalicije na čelu sa SAD na položaje IS.

Ona je studirala filozofiju na univerzitetu u Alepu i kasnije se pridružila opoziciji protiv režima sirijskog predsednika Bašara al-Asada, a kad su džihadisti osvojili Raku, odbila je da napusti taj grad.

IS je nadzirao Rukiju Hasan, a u avgustu je ona pritvorena pod optužbom da je kontaktu sa pripadnicima Slobodne sirijske vojske, koje džihadisti smatraju izdajicama.

Hasanova je na Fejsbuku često pisala o tome kako se oseća i muzici koju sluša, a svojim pratiocima na toj društvenoj mreži je upućivala poruke pune nade.

Sirijski aktivisti navode da Rukija Hasan nije jedina sirijska novinarka koju su džihadisti pogubili, ali se identitet i broj drugih ne zna.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike