Džihadisti pogubili novinarku koja je pisala o životu u Raki

Džihadisti Islamske države pogubili su novinarku Rukiju Hasan, koja je pisala o svakodnevnom životu u okupiranom sirijskom gradu Raka, pošto su je optužili za špijuniranje.

Hasanova (30) je ubijena još u septembru, ali se vest o njenoj smrti proširila tek sad pošto je Islamska država na društvenim mrežama dosad tvrdila da je ona živa, preneo je britanski list „Gardijan“.

Foto: Beta

Foto: Beta

Rukija Hasan, koja je pisala pod pseudonimom Nisan Ibrahim, opisivala je u svojim tekstovima život građana Rake, grada pod kontrolom džihadista, kao i česte vazdušne udare koalicije na čelu sa SAD na položaje IS.

Ona je studirala filozofiju na univerzitetu u Alepu i kasnije se pridružila opoziciji protiv režima sirijskog predsednika Bašara al-Asada, a kad su džihadisti osvojili Raku, odbila je da napusti taj grad.

IS je nadzirao Rukiju Hasan, a u avgustu je ona pritvorena pod optužbom da je kontaktu sa pripadnicima Slobodne sirijske vojske, koje džihadisti smatraju izdajicama.

Hasanova je na Fejsbuku često pisala o tome kako se oseća i muzici koju sluša, a svojim pratiocima na toj društvenoj mreži je upućivala poruke pune nade.

Sirijski aktivisti navode da Rukija Hasan nije jedina sirijska novinarka koju su džihadisti pogubili, ali se identitet i broj drugih ne zna.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar