U trendu

Džihadisti u evropskim getima

Nekoliko dana posle terorističkih napada u Briselu i prvobitnog šoka, Evropa je sve zabrinutija zbog zastrašujućeg terorizma i njegovog porekla koje ukazuje na to da džihadisti nisu samo u dalekoj Siriji, Iraku ili Libiji, nego da su komšije koje žive u getima, predgrađima velikih evropskih gradova, da su tu čak i rođeni i da će obračun s njima biti ravan građanskom ratu.

Upozorenja nadležnih institucija više su nego zabrinjavajuća. Šef Evropola Rob Vanrajt upozorio je u Parizu da teroristički napadi u Briselu pokazuju da je mreža od 5.000 terorista u Evropi daleko opasnija nego što se strahovalo, kao i da oni nisu samo pretnja Francuskoj i Belgiji, već mnogim zemljama EU.

Poslednji napadi u Briselu pokazali su, prema njegovim rečima, novu, agresivnu strategiju militanata Islamske države (ID) prema Evropi. „Njihova mreža je raširenija nego što smo mislili. Teško je proceniti koliko je terorista u ovom trenutku spremno za napade, ali smo zabrinuti zbog 5.000 radikalizovanih u Evropi, koji su bili u Iraku i Siriji”, rekao je Vanrajt za Bi-Bi-Si.

S druge strane, američka agencija Asošijeted pres juče je objavila da ID za izvođenje terorističkih napada u Evropi ima pripremljenih 400 boraca i kamikaza. Svi su prošli obuku u logorima u Iraku i Siriji i svi su obučeni da rukuju i eksplozivom.

Poredeći koliko je situaciju u kojoj se Evropa našla u borbi protiv terorizma lošija nego kada su SAD objavile rat Al Kaidi posle napada 11. septembra 2001, „Njujork tajms” primećuje da su Amerikanci jednostavno krenuli na Avganistan, udaljenu i „razvaljenu” državu, dok je za evropske lidere, koji su očigledno u ratu protiv ID, izazov mnogo teži: neprijatelji se kriju u getoiziranim delovima Pariza, Brisela i drugih evropskih gradova „koji predstavljaju propale mini-države”.

(Biljana Mitrinović, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.