U trendu

Džihadisti vrbuju izbeglice

Nemačka obaveštajna agencija tvrdi da je zabeleženo stotine pokušaja radikalnih islamista da vrbuju izbeglice iz izbegličkih centara.

„Znamo za više od 340 slučajeva. Međutim to su samo slučajevi za koje znamo. Verovatno ih ima mnogo više“, rekao je nemačkim medijima direktor Federalne kancelarije za zaštitu ustava Hans-Georg Masen.

Kako je preneo hrvatski portal index.hr, Masen je naveo da je „osoblje u nemačkim izbegličkim centrima svesno situacije“.

„Zabrinjava nas što salafisti i drugi islamisti promovišu svoja gledišta. Znamo da među tražiteljima azila ima mnogo mladih ljudi sunitske orijentacije. Oni često dolaze iz konzervativnih islamističkih krugova i žele da svakog petka idu u džamiju gde se govori arapski“, rekao je on.

Masen je rekao da su i pre nedavnog stanja pogoršanja nasilja u nekoliko proteklih meseci u Nemačkoj izvedeni islamistički napadi u kojima su mete bili i policajac u Hanoveru, kao i hram sika u Esenu.

„Lekcija koju treba da naučimo iz svega jeste da ne smemo da se koncentrišemo samo na Islamsku državu, koji može da šalje terorističke snage u Evropu, kao na primer u Pariz ili Brisel. Umesto toga to mogu biti i pojedinci koji su se sami radikalizovali ili primaju naređenja“, kazao je Masen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.