U trendu

Džoana: C. Gora je izlozena sajber napadu jedne ruske grupe

BUDVA – Crna Gora je izložena sajber napadu jedne ruske grupe, a Rusija je najveća bezbednosna pretnja, ali ne i jedina, izjavio je danas zamenik generalnog sekretara NATO Mirčea Džoana.

„Videćemo šta će se dalje dešavati. U svakom slučaju, prisutni smo tu. Na Kosovu je najjača vojna prisutnost“, istakao je Džoana na 2BS forumu u Budvi, preneo je podgorički „Dan“.

On je poručio da treba obratiti pažnju na Zapadni Balkan.

„Podsećamo se atmosfere 90-ih. Ovde imamo aktere koji prete da destabilizuju region“, rekao je Džoana.

Prema njegovim rečima, Crna Gora je članica saveza koji radi na stabilnosti i miru u ovom regionu.

„Danas imate svoje ljude u KFOR-u i drugim misijama. Crna Gora je tu za NATO i NATO je tu za Crnu Goru i širi Zapadni Balkan“, rekao je Džoana.

On je naveo da će NATO uskoro brojati dva nova člana – Finsku i Švedsku.

„Rusija je najveća bezbednosna prijetnja, ali ne i jedina. Ima ih mnogo kao što su terorizam, konflikti u Africi, politika Kine, nove tenhnologije i klimatske promene. To sve ugrožava našu bezbednost i otpornost“, kazao je Džoana.

On je dodao da u NATO moraju da budu jaki, agilni i ujedinjeni.

Komentarišući referendum na kojem je pripojen deo teritorije Ukrajine Rusiji, on je poručio da NATO nikada neće priznati „otimanje zemlje“

On je kazao da je Rusija pokrenula užasan rat koji još traje, sa užasnim posledicama.

Kako je ocenio, nuklearna retorika je eskalirala jer rat ne ide po planu Rusije, budući da je ta država naišla na snažan otpor i kod običnih ljudi.

„Takva situacija bez presedana je uzrokovala i pomoć bez presedana koje članice NATO šalju Ukrajini”, istakao je Džoana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар