U trendu

Džon Hantsmen – Trampov čovek u Moskvi

Pedesetsedmogodišnji milijarder, bivši guverner i diplomata u pet američkih administracija, kritičar i aktuelnog predsednika SAD ali i Rusije kandidat je za vruću diplomatsku stolicu amerićkog ambasadora u Moskvi, piše danas Radio Glas Amerike povodom odluke predsednika SAD da za novog ambasadora u Rusiji predloži Džona Hantsmena.

VOA navodi da Hantsmen u Moskvu odlazi „u vreme veoma problematičnih odnosa izmedju dve supersile“ i da će „na novoj funkciji svoje diplomatsko iskustvo i poslovnu sposobnost staviti na test“. U pitanju je, dodaje se, poseban izazov zbog brojnih istraga koje se vode u SAD povodom optužbi da se Kremlj mešao u američke predsedničke izbore 2016, na kojima je Tramp došao na vlast.

Diplomatski veteran, koji je služio u administracijama pet američkih predsednika i koji je bio jedan od kandidata za republikansku predsedničku nominaciju 2012, Hantsmen ima ograničeno iskustvo kada je reč o Rusiji, piše VOA.

VOA podseća i da je Hantsmen tokom predsedničke kampanje 2016. bio kritičan prema Donaldu Trampu koga je pozvao da se povuče iz trke, nakon prikazivanja video snimka u kojem tadašnji predsednički kandidat „podstrekuje na ‘pipkanje žena'“.

Navodi se takodje da Hantsmen potiče iz bogate porodice koja je svoje bogatstvo stekla na hemijskoj proizvodnji ali i da njegova porodična kompanija ima značajne holdinge u Rusiji, uglavnom fabrike koje proizvode hemikalije koje imaju veoma široku primenu.

On je takodje i u bordu direktora američkog proizvodjača automobila Ford, koji ima brojne fabrike u Rusiji, kao i teške opreme Katepilar (Catepillar) koja ima ogromnu elektranu u regionu Lenjingrada izvan Sankt Petersburga.

VOA podseća da je Hantsmen 2012, kada je aktivno razmišljao o predsedničkoj trci – kao protivkandidat Obami koji je tada bio na reizboru za drugi mandat, kritikovao Obamino „resetovanje odnosa sa Rusijom“, politiku čiji je cilj bilo popravljanje odnosa SAD-Rusija, koji su bili zategnuti zbog kratkog rata Moskve sa Gruzijom 2008.

Dodaje se i da je on na poziciji predsednika Atlanskog veća, uticajne vašingtonske nevladine organizacije koja je često zauzimala oštre političke stavove prema Rusiji, ali da se mesecima uoči nominacije, uzdražavao od iznošenja stavova prema Moskvi.

VOA piše i da je Hantsmen pripadnik mormonske crkve,  jedne od sedam verskih zajednica koje su u Rusiji predmet rastućeg pritiska vlasti.
Izbor Džona Hantsmena sa kojim se, kako je juče saopšteno u Moskvi, saglasila i Rusija treba da odobri američki Senat.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar