U trendu

Džonson i Hant se obratili konzervativcima uoči izbora

LONDON – Bivši i aktuelni ministar spoljnih poslova Britanije, Boris Džonson i Džeremi Hant, obratili su se stotinama konzervativaca u Londonu, pre izbora za naslednika premijerke Tereze Mej.

Džonson, koji je viđen kao favorit za budućeg premijera i lidera Konzervativne stranke, rekao je da će Britanija izaći iz Evropske unije 31. oktobra sa ili bez dogovora, prenosi AP.

Kako navodi agencija, Džonson je od prisutnih izmamio gromoglasan aplazu u svom kratkom, ali energičnom govoru.

Britanci, kako kaže, žele da se Bregzit sprovede.

AP opisuje Hanta kao manje harizmatičnog pojedinca, koji je sebe predstavio kao ozbiljnog i stabilnog kandidata. Hant zauzima stanovište da bi trebalo ponovo pokrenuti pregovore sa EU o dogovoru za Bregzit.

„Želim da postignem dogovor i moramo da načinimo velike promene po pitanju tog dogovora“, rekao je Hant misleći na sporazum o Bregzitu koji je predstavila britanska premijerka Tereza Mej.

EU je u više navrata istakla da neće ponovo pregovarati o sporazumu, a nijedan od kandidata za budućeg britanskog premijera nije objasnio kako će postići obećane promene sa EU, navodi AP.

Džonson i Hant su spremni za scenario u kom Britanija napušta EU bez ikakvog sporazuma. Ekonomisti upozoravaju da bi ovakav ishod doveo do ekonomskog haosa.

Oko 160.000 članova britanske Konzervativne stranke imaju vremena do ponedeljak da daju svoj glas. Pobednik izbora biće saopšten u utorak, kada će zameniti Mejovu na mestu lidera stranke i premijera Britanije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar