U trendu

Džonson: Nema razloga za promenu plana otključavanja

LONDON – Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas da u podacima o kovid-19 ne vidi ništa što bi promenilo njegove planove za postepeno ublažavanje zaključavanja u Engleskoj, a sledeći veliki koraci trebalo bi da se dogode narednog meseca.

„Kako stvari stoje, u podacima ne vidim apsolutno ništa što bi me odvratilo da nastavim put ka slobodi, otključam ekonomiju i vratim se životu koji volimo“, rekao je Džonson u govoru na prolećnoj konferenciji konzervativaca.

Džonson je rekao da se raduje što će se ošišati i popiti pivo u bašti paba, što će biti među dozvoljenim aktivnostima ako se druga faza njegovog plana otključavanja nastavi 12. aprila. Sve prodavnice takođe bi trebalo da se otvore tog datuma, a putovanja u inostranstvo ostaju zabranjena najmanje do 17. maja.

Njegovi komentari usledili su nakon što su podaci pokazali da je nedavni nagli pad broja infekcija počeo da se poravnava.

Britanska kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS) saopštila je juče da je raširenost infekcija kovid-19 u Engleskoj više ne opada i da je dostigla nivo od oko jedan na 340 ljudi.

Glavni medicinski savetnik vlade Kris Viti rekao je ranije ove nedelje da se očekuje usporavanje naglog pada stope zaraze nakon ponovnog otvaranja škola 8. marta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.