U trendu

Džonson odbacio optužbe o troškovima za referendum o Bregzitu

Šef britanske diplomatije Boris Džonson, jedan od predvodnika za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, odbacio je kao „smešne“ optužbe da je njegov tim prekršio pravila o finansiranju tokom izborne kampanje za referendum 2016. godine.

Mediji su preneli da je tim za Bregziit navodno dao finansijska sredstva manjoj grupi s kojom je imao veze kako bi izbegao prekoračenje gornje granice troškova predvidjenih za izbornu kampanju.

Britanski zakon zabranjuje koordinaciju u finansijama medju timovima koji se smatraju nezavisnim tokom izborne kampanje.

Džonson je ocenio kao „potpuno smešne“ optužbe koje su preneli list Observer i televizija Čenel 4 njuz (Channel 4 News).

Britanski ministar je rekao da je njegov tim na referendumu pobedio na „pošten i zakonit način“ i podsetio da će zemlja za godinu dana napustiti EU.

Prema informacijama medija, tim za Bregzit je bio blizu zakonske granice od sedam miliona funti (osam miliona evra) kada je poslednjih dana izborne kampanje uputio donaciju od 625.000 funti jednoj grupi takodje za Bregzit.

Ta grupa, koja je bila uključena u rad tima za Bregzit, kasnije je navela da je bila „iskorišćena kako ne bi bila predjena gornja granica troškova“ i da je bilo koordinacije iako je tim to demantovao.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.