Džonson: Rusija kao Sparta – Oštar odgovor Zaharove

Šef britanske diplomatije Boris Džonson uporedio je Rusiju sa Spartom, na šta je reagovala portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova napomenuvši da Rusija nikad nije bila „militaristička zemlja“, za razliku od evropskih država.

U intervjuu za Sandej Tajms, Džonson je rekao da je Atina „pandan SAD i Zapada“, a Rusiju je uporedio sa „zatvorenom, opakom, militarističkom, i antidemokratskom Spartom“, ali je rekao da zemlje treba da sarađuju, preneo je TAS S.

„Poređenje nije tačno. Ne čak ni zato što Rusija nikad nije bila “militaristička“ zemlja, za razliku od evropskih zemalja. Suština u razlici između Atine i Sparte bila je oligarhija kao osnovna stuktura ove druge. Ne mislim da je moguće zamisliti ikakavu veću oligarhiju od Velike Britanije“, navela je Zaharova na svom nalogu na Fejsbuku.

Zaharova se, ipak, saglasila sa drugom izjavom britanskog ministra spoljnih poslova.

„Ratovi između Atine i Sparte oslabili su klasičnu Grčku, što su iskoristili Persijanci i Makedonci. Današnje zavade, koje je posejao i razvio Zapad, uključujući na evropskom kontinentu, bez sumnje, oslabile su zapadnu civilizaciju i izložili je pretnjama poput, na primer, Islamske države“, navela je Zaharova.

Ona je dodala da igra „neozbiljnih istorijskih poređenja“, sličnih onima koje je povukao Džonson, može da ga odvede još dalje, te da jednog dana, kako je rekla, „on tako kreativan i izvanredan, vidi u svojoj zemlji, na primer, ostrvo Lezbos“.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike