U trendu

Dzonson: Saglasnost G7 oko zajednickog plana prema talibanima

LONDON – Premijer Velike Britanije Boris Džonson izjavio je danas, posle hitne video konferencije G7, da je organizacija sedam najrazvijenijih zemalja sveta postigla saglasnost oko plana na koji način će se odnositi prema talibanima.

„Ono što smo danas uradili kao G7 jeste postizanje dogovora, ne samo zajedničkog pristupa u rešavanju evakuacije, već smo se saglasili i oko plana na koji način ćemo se odnositi prema talibanima“, izjavio je Džnson posle hitnog video samita lidera Grupe sedam najbogatijih zemalja sveta, prenosi Rojters.

On je ponovio da je uslov broj jedan G7 za talibane da i posle 31. avgusta moraju garantovati siguran prolaz svima koji žele da napuste Avganistan.

Džonson je izrazio nadu da će talibani uvideti da je, kako se izrazio, G7 organizacija koja ima presudan globalni „ekonomski, diplomatski i politički uticaj“.

„Ono što želimo da poručimo je da Avganistan ne može ponovo da postane leglo terora, ni narko država, a devojčice moraju da imaju pravo na obrazovanje do 18. godine“, rekao je britanski premijer.

Na pitanje da li su lideri G7 izvršili pritisak na predsednika SAD Džozefa Bajdena zbog njegovog pristupa rešavanju krize i odbijanja da produži rok za odlazak preostalih američkih trupa iz Avganistanu i posle 31. avgusta, Džonson je odgovorio da dosadašnja evakuacija iz Kabula predstavlja veoma značajan uspeh vojske.

„Uvereni smo da možemo izvući još više hiljada ljudi, međutim, situacija na aerodromu u Kabulu nije ništa bolja“, odgovorio je Džonson.

AP je ranije preneo reči jednog zvaničnika američke administracije da je „predsednik SAD Džozef Bajden odlučio je da ne produži rok za okončanje evakuacije Amerikanaca i avganistanskih saveznika iz Avganistana posle 31. avgusta“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar