najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Džonson u problemu zbog posete Srbiji i knjige o Čerčilu

Laburistička partija kritikovala je šefa britanske diplomatije Borisa Džonsona zbog toga što je zvaničnu posetu Srbiji, ranije ovog meseca, iskoristio za promociju svoje najnovije knjige o Vinstonu Čerčilu, pozvavši ga da objasni svoj postupak, piše londonski „Gardijan“.

U tekstu se podseća da je britanski ministar spoljnih poslova u knjižari u Beogradu, drugog dana posete Srbiji, diskutovao o svojoj knjizi „Čerčilov faktor“ i potpisao nekoliko primeraka, uz prisustvo srpskog prevodioca knjige.

Laburistički poslanik Endrju Gvin pozvao je Džonsona da „odmah objasni“ zašto je u Srbiji pričao o svojoj knjizi.

„Odgovornost Borisa Džonsona je da vodi Forin ofis, a ne da promoviše prodaju svoje knjige“, istakao je on, dodavši da bi torijevci trebalo da se usredsrede na interese zemlje, ali da ih nažalost više zanimaju sopstveni interesi.

I Tom Brejk, portparol Liberalno-demokratske stranke, rekao je da Džonson ne bi trebalo da „radi nešto drugo tokom posete stranoj zemlji koju finansiraju poreski obveznici“.

„Gardijan“ navodi da su mnogi mediji izvestili o Džonsonovoj poseti knjižari u Srbiji, ali ističe da je Forin ofis uoči Džonsonovog dolaska u Srbiju saopštio da „to apsolutno nije promotivni događaj“.

Neimenovani izvor je rekao da su Džonson i njegovi saradnici posebno tražili da knjiga ne bude u prvom planu, te da je ministru bilo neprijatno kada je naišao na takav doček u knjižari.

Isti izvor je naveo da je Džonson razgovarao o knjizi i potpisivao primerke maloj grupi ljudi iz ljubaznosti, ali da nema ni govora o tome da je on pokušao da tokom zvanične posete „pogura“ svoje privatne interese.

U Forin ofisu ukazuju da bi bilo potpuno pogrešno sugerisati kako je Džonson namerno promovisao knjigu.

„Ministar spoljnih poslova je bio pozvan da razgovara o slobodi medija u najstarijoj knjižari u Beogradu. Ta knjižara je odlučila da ga dočeka s nekoliko njegovih knjiga izloženih u prvom planu, dok su ga neki lokalci zamolili da im potpiše knjige“, rekla je portparolka Forin ofisa.

„Gardijan“ navodi da ovo nije prvi put da je knjiga „Čerčilov faktor“ upala drugima u oči okako je Džonson izabran za ministra spoljnih poslova u julu mesecu, jer on jedan primerak iste knjige ranije poklonio novozelandskom kolegi Mariju Mekaliju posle diplomatskog sastanka.

(Tanjug)

 

1 komentar
  1. Običan Srbin

    Idioti, ne pravite nam više probleme. U GB se zna šta je javno a šta privatno – baš ste ogrezli u svojatanju države kao svoje ! Imajte meru u uvlačenju !!!!!!!!!!!!!!!!!! Mi građani plaćamo cenu vaših gluposti !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike