U trendu

Ko je ličnost godine Fajnenšel tajmsa?

LONDON – Britanski list Fajnenšel tajms proglasio je američkog investitora i filantropa DŽordža Soroša za ličnost godine, zbog, kako je saopšteno, njegove uloge „standardnog nosioca liberalne demokratije i otvorenog društva“.

„To su ideje koje su trijumfovale u Hladnom ratu. Danas, one su pod opsadom sa svih strana, od Rusije Vladimira Putina do Amerike Donalda Trampa“, navodi FT u obrazloženju priznanja.

Odluka o ličnosti godine „obično se donosi na osnovu dostignuća. U slučaju gospodina Soroša ove godine, odluka o njegovom izboru je doneta i na osnovu vrednosti koje on predstavlja“, dodaje se u obrazloženju.

Soroš je pohvaljen zbog korišćenja filantropije u borbi protiv autoritarnosti, rasizma i netolerancije.

„Kroz svoju dugu posvećenost otvorenosti, medijskoj slobodi i ljudskim pravima, on je privukao gnev autoritarnih režima, a posebno, narodnih populista koji nastavljaju da jačaju, naročito u Evropi“, navodi FT.

Soroš (88), Mađar jevrejskog porekla, opisan je i kao „otac industrije hedž fondova“, a takođe se navodi da ga je mađarski premijer Viktor Orban označio kao jednog od državnih neprijatelja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.