U trendu

EASA: Članice da zabrane avio-operaterima prelet preko Belorusije

KELN – Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA) ponovo je danas izdala smernice vezano za korišćenje vazdušnog prostora Belorusije, pozivajući vlasti zemalja članica EASA da formalno zabrane svojim avio-kompanijama prelet preko te zemlje.

EASA je objavila „bilten sa informacijama o bezbednosti“ u kojem savetuje operaterima da izbegavaju vazdušni prostor Belorusije nakon incidenta od 23. maja, kada su beloruski kontrolori leta rekli posadi Rajanerovog aviona, koji je leteo iz Grčke za Litvaniju, da sleti u Minsk zbog dojave da se u avionu nalazi bomba, prenosi Rojters.

Po sletanju aviona, uhapšen je 26-godišnji beloruski novinar Roman Protaševič zajedno sa svojom devojkom, koja je državljanka Rusije.

U novoj bezbednosnoj direktivi, EASA navodi da „informacije iz vazdušnog saobraćaja ukazuju da još uvek postoje operateri sa glavnom delatnošću poslovanja u državama članicama EASA koji nastavljaju da se kreću“ u beloruskom vazdušnom prostoru.

Direktivom se nacionalne vlasti pozivaju da svojim avio-operaterima kažu „da obavljanje operacija u vazdušnom prostoru Belorusije više nije dozvoljeno, osim ako nije neophodno za sigurne operacije u nepredviđenim okolnostima“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar