U trendu

Egipat oslobodio dvojicu danas pomilovanih novinara Al Džazire

Egipatske vlasti pustile su danas iz zatvora dvojicu novinara programa TV stanice Al Džazira na engleskom pošto ih je ranije danas pomilovao predsednik Abdel Fatah al Sisi.

Njih dvojica, Kanađanin Mohamed Fahmi i egipatski državljanin Baher Mohamed, uhapšeni su još u decembru 2013, a prošlog meseca su na ponovljenjom suđenju osuđeni na tri godine zatvora zbog objavljivanja, kako je sud naveo, lažnih vesti i zbog pristrasnog izveštavanja. 

Oni su među grupom od 100 ljudi, uključujući aktiviste za ljudska prava, koje je pomilovao predsednik Abdel Fatah al Sisi, uoči velikog muslimanskog praznika Eid al Adha. Pomilovanje je dato dan pre polaska Al Sisija u Njujork gde će prisustvovati Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Fahmi i Mohamad oslobođeni su nekoliko sati posle objave o pomilovanju i policija ih je odvezla do jednog predgrađa u Kairu.

Fahmijeva supruga Marva Omara rekla je da je čula vest o pomilovanju sa televizije koja je bila upaljena u zatvoru dok je bila u poseti suprugu.

Državna novinska agencija MENA navela je da je treći novinar koji je bio uključen u slučaj, Australijanac Piter Greste, takođe pomilovan. On je ranije ove godine deportovan iz Egipta u Australiju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.