U trendu

Egipat: Poginulo 5, ranjeno 6 policajaca na Sinaju

U eksplozijama dve bombe na putu na poluostrvu Sinaj danas je poginulo pet pripadnika egipatske policije, a ranjeno šest, saopštile su snage bezbednosti u Egiptu.

U gradu Ariš, prestonici provincije Severni Sinaj, poginulo je pet policajaca i ranjeno troje, nakon što je njihovo oklopno vozilo prošlo pored bombe na putu koja je tada eksplodirala.

Drugo oklopno vozilo je ubrzo stiglo do mesta nesreće, nakon čega je eksplodirala i druga bomba, ranivši trojicu policajaca.

Kako navodi Rojters, bombe su na put postavili ekstremisti koji su čekali da policijska vozila naiđu, a zatim ih daljinski aktivirali.

Odgovornost za napad još niko nije preuzeo.

Međutim, kako navodi agencija, Egipat se suočava sa pobunom koju predvodi Islamska država u Severnom Sinaju, gde je od 2013. poginulo na stotine vojnika i policajaca, kada je vojska srušila islamskog predsednika Mohameda Mursija nakon masovnih protesta.

Islamska država takođe je u prethodnim mesecima izvodila sve veći broj napada na snage bezbednosti na kopnu i na koptske hrišćanske civile, pri čemu je poginulo oko 100 Kopta od decembra.

Vojni avioni izvodili su vazdušne napade u područjima istočno od Ariša i južno od grada na granici Šeik Zuveid, navodi agencija.

Najmanje 23 vojnika poginulo je kada su automobili sa bombašima samoubicama prošli kroz dva vojna kontrolna punkta u Severnom Sinaju u petak, za šta je Islamska država preuzela odgovornost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.