najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Egipat se oprostio od Butrosa Butrosa Galija

Egipat je odao danas počast s velikom pompom Butrosu Butrosu Galiju, prvom Afrikancu na prestižnom mestu generalnog sekretara UN, koji je umro u utorak u 94. godini.

Sahrani s vojnim počastim prisustvovao je egipatski predsednik Abdel Fatah al Sisi pored šeika Ameda Al-Tajeba, velikog imama Al Azhara, ugledne sunitske institucije, i koptskog pape Tavardosa Drugog.

Kratka ceremonija koju je direktno prenosila državna televizija, održana je u krugu džamije Tantauija, u predgradju Kaira. 

Butros Butros Gali, koji je umro u utorak u bolnici u Kairu, potomak je velike koptske hriščanske porodice, a bio je oženjen Jevrejkom iz ugledne porodice u Aleksandriji. Rodjen je 14. novembra 1922.

Kasnije danas njegov kovčeg prekriven egipatskom zastavom prevezen je do koptske pravoslavne crkve u Kairu, gde je održana ceremonija koju je vodio papa Tavardos Drugi. Tavardos Drugi je pozdravio čoveka „vernog svojoj naciji koji se uvek zalagao za mir na svim položajima koje je držao“.

Sahrani je prisustvovalo više istaknutih političara, evropskih i afričkih diplomata, kao što su bivši generalni sekretar Arapske lige Amr Musa i generalna direktorka Uneska Irina Bokova.

„Egipat je izgubio jednog od svojih simbola, jednog od svojih najboljih vodja, primer patriotizma“, rekao je Amr Musa.

Butros Gali bio je na čelu UN od januara 1992. do decembra 1996, za vreme raspada bivše SFRJ, krize u Somaliji i na Bliskom istoku i genocida u Ruandi.

Funkciju je preuzeo u vreme dramatičnih promena u svetu, nakon raspada Sovjetskog Saveza i na kraju Hladnog rata.

Egipatski diplomata i političar doprineo je postizanju mirovnog sporazuma Egipta s Izraelom.

Predlogu da Butros Gali 1996. godine ponovo bude izabran za generalnog sekretara UN usprotivile su se SAD nakon četiri godine njegovog neslaganja s administracijom tadašnjeg američkog predsednika Bila Klintona, pa je on jedini ostao bez drugog mandata na čelu UN. Na toj poziciji zamenio ga je Kofi Anan.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike