Egipat uz Saudijce u političkom sporu sa Kanadom

KAIRO – Egipat je danas saopštio da podržava Saudijsku Arabiju u političkom sporu sa Kanadom i da je solidarna sa arapskom kraljevinom protiv stranog uplitanja u njena unutrašnja pitanja.

Egipatsko Ministarstvo spoljnih poslova navelo je na svojoj zvaničnoj stranici na Fejsbuku da je „zabrinuto zbog krize između Saudijske Arabije i Kanade, koja je rezultat negativne tendencije nekih međunarodnih strana da se mešaju u unutrašnja pitanja zemalja regiona“, prenosi Rojters.

Saudijska vlada je u nedelju opozvala svog ambasadora iz Otave i zabranila kanadskom ambasadoru prisustvo u Rijadu, a uz to je zabranila svaki novi trgovinski sporazum i obustavila letove ka Torontu – sve u znak osude Kanade što je tražila da se oslobode aktivistkinje za ženska prava.

Spor između Saudijske Arabije i Kanade počeo je kada su kanadski zvaničnici kritikovali hapšenje aktivistkinja u Saudijskoj Arabiji i tražili njihovo oslobađanje.

Nakon toga, Rijad je dao rok od 24 sata kanadskom ambasadoru da napusti Saudijsku Arabiju i zamrznuo sve trgovinske odnose sa Kanadom, dok je Otava najavila da će i dalje braniti ljudska prava.

Kako se navodi, pojavio se još jedan znak narušenih odnosa dve zemlje, a to je objava na jednom Tviter nalogu, za koji BBC kaže da je navodno povezan sa saudijskim vlastima, a na kojoj se vidi fotografija aviona koji leti ka čuvenoj CN kuli (Nacionalnom tornju) u Torontu.

Slika je prekrivena tekstom: „Svakog ko se meša u tuđe poslove, zadesiće ono što mu nije milo“.

Ta objava izazvala je „buru“ na društvenim mrežama, a mnogi su je uporedili sa slikama rušenja kula bliznakinja u Njujorku 2001. godine.

Profil na Tviteru je ubrzo izbrisan, ali su je drugi korisnici snimili i ona je kružila internetom.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike