Egipat za 10 godina dobio 20 miliona stanovnika

U Egiptu je za proteklih 10 godina rodjeno više od 20 miliona dece, pokazuje istraživanje na terenu zaposlenih u egipatskim službama za popis stanovništva.

„Za 10 godina napravili smo nešto što se može smatrati celom novom zemljom“, izjavio je koordinator nacionalnog cenzusa Husein Sajed.

Zaposleni u službi za popis stanovništva mesecima su putovali zemljom i dokumentovali povećanje populacije, ali i bogatstvo domaćinstava, što bi moglo da pomogne vlastima da bolje rasporede subvencije.

Utvrdjeno je da se broj stanovnika Egipta povećavao za oko dva miliona godišnje. Zvanični rezultati prikupljanja informacija biće obradjeni i obavljeni u avgustu.

Napori u cilju planiranja porodice nisu dali rezultate prethodne decenije, posebno u godinama posle pobune 2011. godine kojom je svrgnut predsednik Hosni Mubarak.

Vlasti su danas uglavnom usredsredjene na borbu protiv islamskih ekstremista i oporavak ekonomije.

Veliki prirodni priraštaj u najnaseljenijoj arapskoj zemlji, s više od 93 miliona stanovnika, mogao bi da pogorša probleme usled većeg broja ljudi kojima treba posao i većeg oslanjanja na državnu pomoć.

Populacija Egipta se od 1960. utrostručila, a najveća stopa rasta prirodnog priraštaja, 2,8 odsto, zabeležena je 1987. godine. Programi planiranja porodice za vreme Mubaraka spustili su stopu rasta populacije na ispod dva odsto, ali je ponovo porasla na 2,5.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike