U trendu

Egipatski parlament glasao za produženje mandata predsednika

Egipatski parlament izglasao je danas ustavne amandmane kojim se omogućuje produženje mandata prdsednika Abdela Fataha al Sisija do 2030. godine, preneli su lokalni mediji.

„Sadašnji predsednikov mandat treba da se završi za šest godina“, navodi se u amandmanu koji je parlament izglasao danas, i dodaje da predsednik može ponovo da bude izabran za još jedan šestogodišnji mandat.

Time je produžen sadašnji predsednikov mandat od četiri godine, i dozvoljava mu se da se ponovo kandiduje za još jedan šestogodišnji mandat.

Al Sisi je izabran 2014. godine na mandat od četiri godine zatim ponovo izabran 2018. takodje na četvorogodišnji mandat.

Da bi stupili na snagu izglasani amandmani neophodno je da se usvoje na referendumu koji bi trebalo da bude organizovan narednih dana.

Kampanja za referendum je već počela sa brojnim plakatima okačenim po Kairu poslednjih dana.

Parlament nije naveo sa koliko glasova su usvojeni ovi ustavni amandmani u telu koje ima 596 poslanika. Sadašnji saziv parlamenta koji je počeo 2016. većinski je naklonjen predsedniku Sisiju.

Predvidjenim izmenama ustava takodje se povećava kontrola izvršne vlasti nad sudskom vlašću i institucionalizuje politička uloga vojske, stuba režima, navodi agencija Frans pres.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.