U trendu

EK: Bez prisutva AstraZeneke na današnjem sastanku

BRISEL – Evropska komisija je potvrdila da su ih predstavnici kompanije Astra Zeneke jutros obavestili da neće prisutsvovati današnjem sastanku koji se na dnevnom nivou vodi izmešu EK, zemlja članica i farmaceutskih kompanija o isporuci vakcina.

”Mogu da potvrdim da smo za večeras imali planiran upravljački odbor o vakcinacionoj strategiji i da su nas predstavnici Astra Zeneke jutros obavestila da njihovog prisustva na sastanku neće biti”, kaže portparolka Komisije, Dana Spinat.

Evropska komisija je u ime zemalja članica sa britanskom kompanijom potpisala ugovor za 400 miliona doza vakicne protiv Kovid-19.

Poslednjih dana Komsisija je insitirala na odgovoru Astra Zeneke zašto dolazi do kašnjenja u isporukama vakcina za EU članice.

Izvršni direktor britanske farmaceutske kompanije Astra Zeneka, Paskal Soriot, koliko juče je potvrdio da će Evropa ”koja predstavlja 5% svetske populacije, u februaru dobiti 17% proizvodnje vakcina ove kompanije”.

On je u intrevjuju za francuski ”Figaro” naglasio da Astra Zeneka ”sigurno ne uzima vakcine od Evropljana da bi ih prodala negde drugde sa profitom“.

”Bilo je problema sa pokretanjem i u lancu snabdevanja u Velikoj Britaniji. Pošto je UK ugovor potpisan tri meseca pre evropskog ugovora, imali smo tri meseca više da rešimo probleme”, naveo je Soriot.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.